Direnişin ikinci yıl dönümünde Gezi Buluşması

Taksim Dayanışması, basın toplantısı düzenleyerek Gezi direnişinin 2'nci yıl dönümünde Abbasağa ve Özgürlük Parkı'nda Gezi Buluşması'nda bir araya geleceklerini aktardı. Basın toplantısına Prof. David Harvey de katıldı.

Taksim Dayanışması, basın toplantısı düzenleyerek Gezi direnişinin 2'nci yıl dönümünde Abbasağa ve Özgürlük Parkı'nda Gezi Buluşması'nda bir araya geleceklerini aktardı. Basın toplantısına Prof. David Harvey de katıldı. Harvey, "Gezi Parkı direnişi başka bir sürecin başlangıcı" dedi.

'ÖZGÜRLÜK TALEBİ DÖRT BİR TARAFA YAYILDI'

Taksim Dayanışması, Gezi Parkı direnişinin 2'nci yıl dönümü öncesinde Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Taksim Dayanışması kurucularından Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Dr. Ali Çerkezoğlu ile Kent Teorisyeni ve Siyaset Bilimci, Prof. David Harvey ve Taksim Dayanışması bileşenleri katıldı. Toplantıda konuşan Yapıcı, AKP hükümetinin yaşam alanlarına müdahale etmek uğruna sürdürdüğü inadın amansız ve hukuksuz bir şiddete dönüştüğünü ve Taksim Dayanışması'nın 2013 yılından beri sürdürdüğü sağlıklı kent talebinin 31 Mayıs 2013'te daha fazla özgürlük talebiyle birleşerek Türkiye'nin dört bir tarafına yayıldığını söyledi. 
Direniş sürecindeki taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yapıcı, "Türkiye tarihinin en barışçı, en haklı direniş çığlığının ikinci yılındayız. Gezi süreci bitmiş bir süreç değil halen devam eden bir süreçtir. İkinci yıl buluşmasında bütün dünyaya, 'her yerdeyiz' diye seslenmek istiyoruz. Taleplerimizden ilk günkü asla vazgeçmiş değiliz. Yitirdiğimiz canlarımızın mahkemeleri devam ediyor. Cezasızlık halen sürmekte. Hukuksuzluk ve cezasızlık çok ciddi şekilde halen devam etmekte" dedi. 

'HER YERDEYİZ'

Taksim Dayanışması adına yapılan ortak basın açıklamasını ise Dr. Ali Çerkezoğlu okudu. Gezi Parkı direnişi sürecinde Haziran sıcağında esen rüzgarın madenlerle, fabrikalarla, atölyelerle, şantiyelerle, derelerle buluştuğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Gezi Parkı direnişi sürecinde tüm Türkiye'nin Haziran sıcağını iliklerine akıttı" dedi. Gezi Parkı'nın direniş ruhunun Türkiye'nin her yerinde olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Ethem, Ali İsmail, Abdocan, Mehmet, Medeni, Hasan Ferit, Ahmet ve Berkin'in adlarının anıldığı, suretlerinin yansıdığı her yerdeyiz" diye konuştu.

31 MAYIS'TA BULUŞULACAK

Direnişin yıl dönümü olan 31 Mayıs'ta saat 13.00'ta Taksim Gezi Parkı'nda olacaklarını söyleyen Çerekzoğlu, saat 15.00'de de eş zamanlı olarak Abbasağa ve Özgürlük Parkı'nda Gezi Buluşması'nda bir araya geleceklerini aktardı.

PROF. HARVEY: EŞSİZ EYLEM BİÇİMLERİNDEN BİRİ

Prof. Harvey ise, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan protestoların Türkiye'nin her yerinde farklı şekilde taleplerin dile getirildiği protestolara dönüştüğünü söyledi. Gezi Parkı direnişinin küresel eylemler arasındaki eşsiz eylem biçimlerinden biri olduğunu belirten Harvey, "Protestoların bulaşıcı etkileri var. Gezi Parkı'ndaki eylemlerin ardından San Paulo'da benzer eylemler yapıldı. Bu eylemler Brezilya'ya sıçradı. Eylemler birbirinin aynı değil, hepsinin farklı kökenleri var ancak ortak noktaları da bulunuyor" dedi.

'BAŞKA BİR SÜRECİN BAŞLANGICI'

Protestoların ortak noktasının yeni bir demokratik karar alma mekanizması ve herkesin söz sahibi olduğu katılımcı bir demokrasi talebi olduğunu belirten Harvey, demokratik katılımın eksikliği ve benzerine Amerika'da da sık sık rastlanan polis şiddetinin, kent yaşamını gittikçe gerileten bir etkisinin olduğunu söyledi. Gezi Parkı eylemlerini, birbiriyle yabancılaşmış bir ortamda birbiriyle yabancılaşmayan bir yaşam formu yaratma çabası olarak değerlendiren Harvey, Taksim yasağı örneğini vererek, kamusal olarak tanımlanan alanların kamunun kullanamadığı alanlara dönüştürüldüğünü ifade etti. Harvey, Gezi Parkı direnişinin başka bir sürecin başlangıcı olduğunu da kaydetti.