Davutoğlu, katliamların 'kamu düzenini korumak' için yapıldığını savundu

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, yeni hükümet programını açıklarken adeta umut dağıttı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, yeni hükümet programını açıklarken adeta umut dağıttı. Çözüm sürecinin bitirilmesi konusunda Kürtleri ve PKK'yi suçlayan Davutoğlu, yapılan katliamların "kamu düzenini kurmak amacıyla" yapıldığını ve yüzlerce sivilin katledilmesine rağmen "vatandaşların zarar görmemesi için gereklerin" yapıldığını iddia etti. Davutoğlu, Anayasa için de temel taleplerinin "Başkanlık Sistemi" olduğunu söyledi. 

Davutoğlu 64'üncü hükümet programını Meclis Genel Kurulu'nda okudu. Davutoğlu, 1 Kasım'ın Türkiye için yeni bir atılım süreci başlattığını öne sürerek, AKP'nin kimseye nasip olmayan bir kurumsal devamlılık sağladığını dile getirdi. 

Meclis içinde olduğu kadar meclis dışındaki birçok kesimle ortak hareket edeceklerini ve ettiklerini savunan Davutoğlu, Türkiye'de her açıdan eşitliğin sağlandığını savundu. 

64'üncü hükümetin "reform hükümeti olacağını" savunan Davutoğlu, geleceğin Türkiye'sini inşa ettiklerini ve daha özgür bir Türkiye'yi inşa edeceklerini dile getirdi. Davutoğlu, demokratikleşme, adalet, ekonomik ve sosyal haklar alanında reformlar yapacaklarını iddiasında da bulundu. 
Temel yaklaşımlarının "insan onurunu" korumak olduğunu iddiasında bulunan Davutoğlu, yeni Anayasa ve yargı reformu için ise en geniş uzlaşma arayışı içinde olacaklarını, özgürlük alanının daha da genişleteceğini ileri sürdü.

Yine Alevilerin taleplerinin karşılanacağını, cemevlerine resmi statü tanıyacaklarını savunan Davutoğlu, gayri Müslümler için gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi. 

Kürt sorununda da "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" başlatıldığını belirterek, Erdoğan'ın 2005 yılındaki Amed konuşmasına dikkat çeken Davutoğlu, çözüm sürecinin sona ermesi konusunda PKK'yi, "Türkiye'yi terk etmediğini" gerekçesiyle suçlayarak, "kamu düzenini tesis etmenin mutlak anlamda zaruri olduğunu" söyledi.

"Yeni dönemde yeni Anayasa'yı hukukun kökleşmesi ve demokratikleşme için zaruri ve hayati olarak görüyoruz" diyen Davutoğlu, "Yeni Anayasa vatandaşlarımızın kapsayıcı ve kuşatıcı gözeten yeni bir vatandaşlık tanımı getirmelidir" diye konuştu. Yeni Anayasa ile etkin bir hükümet sistemini hayata geçirmeyi amaçladıklarını dile getiren Davutoğlu, "Parlamenter sistemin getirdiği istikrar problemleri nedeniyle ve Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz" ifadesi yer aldı, "Denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü yeni bir siyasal sisteme geçebiliriz' dedi ve buna karşı dayatma içinde olmadıklarını savundu. Davutoğlu, yeni sistemle ademi merkezyetçi yapının güçlendirileceğini, güçler ayrılığının sağlamlaştırıldığı bir siyasal sistem öngördüklerini belirtti.