Cumartesi Anneleri, Türk askerinin 'kaybettiği' iki ismi sordu

Cumartesi Anneleri, 29 yıl önce Türk askeri tarafından alıkonulduktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Ahmet Şayık ve Mehmet Tayboğa’nın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemin 931’inci haftasında online açıklama yaptı.

Bu haftaki açıklamada, Şîrnex’in Silopiya ilçesinde bulunan Habur Gümrük Müdürlüğü’nde çalışan ve 7 Ocak 1994’te iş yerinden ayrıldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Ahmet Şayık (32) ve Mehmet Tayboğa’nın akıbeti soruldu. Bu haftaki açıklamayı 1993 yılında katledilen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe yaptı.

ŞAYIK VE TAYBOĞA'NIN HİKÂYESİ

Şayık ve Tayboğa’nın işten çıktıktan sonra eve gitmemeleri üzerine ailelerinin onları aramaya başladığını aktaran Tepe, ailelerin emniyete başvurduğunu fakat yetkililerin kendilerine, “Olayla ilgili bilgimiz yok” dediğini belirtti. Tepe, Tayboğa’nın kullandığı aracın o gün Doruklu köyü yakınlarında bulunduğu haberi üzerine, ailelerin olay yerine gittiğini ifade etti. Tayboğa’nın kullandığı aracın yanmış olduğunu ifade eden Tepe, “Kayıpların aracı gümrükten çıktıktan bir süre sonra 34 plakalı siyah bir Tempra ve beyaz bir Renault araç tarafından durduruldu. Siyah arabada bölgede JİTEM olarak bilinen astsubay bulunuyordu. Ancak ailelerinin resmi makamlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı” dedi.

Ailelerin kayıplarını aradıkları sırada bir yüzbaşı tarafından, “Acının üzerine fazla gidersen daha büyük acıya rastlarsın” tehdidiyle karşılaştığını aktaran Tepe, aynı yüzbaşının ailelere, “Yakınlarımızı PKK veya Hizbullah kaçırdı” diye dilekçe vermeleri şartıyla iki kişiyi serbest bırakacaklarını belirttiğini söyledi. Ailelerin yakınlarından haber alabilmek için bu dilekçeyi verdiğini ifade eden Tepe, “Dilekçeyi de verdiler ancak onlardan bir daha haber alınamadı. 2009 tarihinde Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Şayık ve Tayboğa aileleri, yakınlarının kaybedilmesinden JİTEM olarak bilinen Ali Yüzbaşı, Yusuf Üsteğmen ve Bilal Astsubay’ın sorumlu olduğunu belirterek, bulunacak cesetler üzerinde DNA karşılaştırması yapılmasını talep ettiler. Bugüne kadar bir gelişme olmadı” şeklinde konuştu.  

CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı ise Cumartesi Anneleri’nin adalet talebine dikkat çekmek için Taksim’de bulunan binalarının girişine “Hakikat ve adalet peşinde olan Cumartesi Anneleri’nin yanındayız” pankartı astı.