Bornova Belediyesi'nden temizlik işçilerine mobbing!

Bornova Belediyesi, temizlik bölümünde çalışan işçileri işe giriş-çıkışlarda yüz okuma sistemi ile denetliyor. İşçiler, uygulamanın psikolojik baskı yarattığını belirterek, sistemin bir an önce kaldırılmasını istediler.

Bornova Belediyesi, temizlik bölümünde çalışan işçileri işe giriş-çıkışlarda yüz okuma sistemi ile denetliyor. İşçiler, uygulamanın psikolojik baskı yarattığını belirterek, sistemin bir an önce kaldırılmasını istediler.

İzmir Bornova Belediyesi, 6 ay önce, personel giriş-çıkışlarını disipline etmek, entegrasyon ve bilgi akışını sağmak gerekçesiyle Bornova Merkez Kapalı Pazar Yeri temizlik işçilerinin toplandığı yere ve temizlik şantiyesi alanlarına yüz tanıma sistemi kurdu. Sisteme sabah ve akşam yüzlerini okutarak giriş-çıkış yapan işçilerin her birinin bir sayısal kodu da bulunuyor. Tüm gün çavuşlar ve şefler tarafından denetlenen işçiler, sistemin fişleme amaçlı kurulduğu kanısında.

Diğer birimlere de kurulmayı planlanan yüz tanıma sistemi, daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işe giriş ve çıkışlarda deneme amaçlı kullanılmıştı. O dönem sisteme tepki gösteren sendikalar, uygulamanın çalışanlara mobbing olacağı gerekçesiyle İBB’ye tepki göstermişti.

BELEDİYE DEMOKRATİK YÖNETİMDEN UZAKLAŞTI

Yüz okumanın, vücut bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası ve bireyi belirleme özelliğiyle ilgili kişisel bilgi olduğunu belirten uzmanlar; bu sistemin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne aykırı olduğunu da vurguluyorlar. Sosyal Belediyecilik ilkesine aykırı olan bu uygulama, Bornova Belediyesi’nin demokratik bir yönetimden uzaklaştığı yorumlarına sebep oldu.

'İNSANLIK ONURUNA AYKIRI'

Toplamda 465 işçinin görevli olduğu Temizlik İşleri bölümünde10 yıldır çalışan H.D, "Gereksiz bir uygulama, özelimize giriyor. Sosyal belediyelikten bahsedenler bu uygulamayı görmezden geliyor. Önce taşeronu kaldırsınlar ki, onların verdikleri sözlere inanalım. İnsanlık onuruna aykırı bir sistem" dedi.

'BURADAKİ BELEDİYECİLİK SORGULANMALI'

Süpürge bölümünde 2 yıldır çalışan C.A ise, verilen emeğin görülmediği belirterek, "Zaten günün en sıcak saatlerinde sokaklarda çalışıyoruz. Emeğimizin karşılığından hiç bahsedilmezken, bir de bu uygulama çıktı. Gün boyu çavuşlar bizi zaten denetliyor. Bu sistem hapishanelerde bile kullanılmıyor, buradaki belediyecilik sorgulanmalı. Keyfi bir uygulamayla kesinlikle karşıyız" diye konuştu.

'PSİKOLOJİK BASKI'

Temizlik İşleri bölümünde şoför olan F.T ise, daha önceki toplantılarda konuyu dile getirdiklerini ama bir sonuç alamadıklarını ifade ederek, "Bizi denetleme amaçlı koyduklarını söylüyorlar. Bu sistem daha önce de İBB’de denendi ama karşı çıkıldı. Burada neden kimse ses çıkarmıyor? Sosyal belediyecilik anlayışıyla uyuşuyor mu? Diğer birimlerde de uygulanacak bu sistem, psikolojik baskıdan başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.