GÖRÜNTÜLÜ

BM'den devletlere 'insan haklarını koruma' çağrısı

BM İnsan Hakları Konseyi İnsan Hakları oturumları başladı. Oturumların açılış konuşmalarında dünyada gün geçtikçe artan insan haklarına dikkat çekilerek, devletlere temel insan hakları ve özgürlüklere saygı duyması çağrısı yapıldı.

BM İnsan Hakları Konseyi 34’üncü İnsan Hakları Oturumları, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM Ofisinde başladı. İnsan Hakları Oturumları, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Joaquin Alexander Maza Martelli, BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hüssein ve İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter'in konuşmaları ile başladı.

Oturumların açılış konuşmasını yapan BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson, insanlığın insan hakları acısından ciddi ve zorlu bir süreçten geçtiğini ifade etti. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesine vurgu yapan Thomson, dünyada sürdürülebilir bir barışın sağlanması için bütün ülkelerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği çağrısında bulundu.

GUTTERES: İNSAN HAKLARI GELİŞTİRİLİP KORUNMALI

Thomson’un ardından BM Genel Sekreteri Antonoi Gutteres söz aldı. “Demokrasiyle 24 yaşında başladım” diyerek konuşmasına başlayan Genel Sekreter Gutteres, “İnsan hakları alanında birçok gelişme söz konusu olsa da hâlâ savaşlar yaşanıyor. İşkence, ayrımcılık gibi utanç verici uygulamalar maalesef devam ediyor” dedi. 

Kadın haklarının aynı zamanda insan hakları anlamına geldiğinin altını çizen Gutteres, günümüzdeki savaş ve şiddetin birincil kurbanlarının da kadın ve çocuklar olduğunu, bu nedenle özellikle bu alanda çok daha ciddi bir çabanın verilmesi gerektiğini kaydetti.

Özgür bir basının önemine de değinen Gutteres, gazetecilere yönelik yapılan saldırılara da değinerek, bunun son bulması konusunda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

AL HUSSEİN: DÜNYADA ŞİDDET VE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein da konuşmasında BM İnsan Hakları Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeler ile sivil, politik, kültürel, sosyal hakların koruma altına alındığını hatırlatarak, işkence, zorla kaybetme, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet, çocuk haklarının söz konusu sözleşmelerle garanti altına alındığını söyledi.

2. Dünya Savaşı'ndan beri insan hakları konusunda bir gelişme olsa da hâkâ şiddetin ve ihlallerin devam ettiğini söyleyen Al Hussein, insan hakları gelişimi konusunda başlattıkları kampanya destek çağrısında bulundu.

ABBAS: FİLİSTİN'İN BAĞIMSIZLIĞI GARANTİ ALTINA ALINMALI

Açılışta bir konuşma yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, İsrail’i sert dille eleştirdi. Abbas, "İşgalci İsrail devleti, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde yer alan bütün hakları ve insani değerleri ayaklar altına alıyor” dedi.

Filistin’in 130 devlet tarafından tanındığını ve bayrağının bugün bu devletlerle beraber BM’de dalgalandığını hatırlatan Abbas, Filistin’deki işgalin ve şiddetin son bulması ve kalıcı bir barışın inşası için İsrail’i devlet olarak tanıyan devletlerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Filistin’in bağımsızlığının garanti altına alınması ve BM Güvenlik Konseyinde alınan kararlara saygı duyulması çağrısı yapan Abbas, çözüm için hazır olduklarını söyledi.

BURKHALTER: HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ

Açılışta bir konuşma yapan İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ise, dünyada yaşanan savaşlardan kaynaklı yaşanan göçmen krizine dikkati çekti. Birçok yerde yaşanan terörist saldırılara değinen Burkhalter, dünyanın her gün büyüyerek devam eden insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Temel insan hakları ve özgürlüklere saygı duyulması gerektiğini söyleyen Burkhalter, “Hep birlikte çalışarak, yaşadığımız sorunları aşmalıyız” dedi.

24 MART'A KADAR SÜRECEK

Oturumlar 24 Mart’a kadar sürecek. Oturumlarda dünyanın değişik yerlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri masaya yatırılacak. Farklı alanlarda BM raportörlerinin raporlarını okuyacağı oturumlar boyunca çok sayıda sivil toplum kuruluşu da insan hakları ihlallerine yönelik hazırladıkları raporları Konsey’e sunacak.

Oturumlar süresince sivil toplum kuruluşları da belirledikleri konular üzerinde özel konferanslar düzenleyerek ülkelerde yaşanan insan haklarının boyutuna dikkat çekecekler.