Barış için sesler birleşti, umut büyüdü

Barış için mücadele eden toplumun tüm kesimlerinin oluşturduğu inisiyatifler, barışın sesi daha gür çıksın diye "Barış İçin Herkes" olarak bir araya geldi.

Barış için mücadele eden toplumun tüm kesimlerinin oluşturduğu inisiyatifler, barışın sesi daha gür çıksın diye "Barış İçin Herkes" olarak bir araya geldi. 

Gazeteciler, akademisyenler, sanatçılar, tiyatrocular, sinemacılar, kadınlar, gençler tarafından oluşturulan inisiyatifler "Barış İçin Herkes" adıyla Şişli Kent Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenledi. 

Etkinliğe ilgi yoğun oldu, kitle salona sığmadı. 

İnisiyatif üyeleri tarafından güvenlik önlemlerinin alındığı etkinliğe gelenler, salon girişinde iki ayrı arama noktasından aranarak içeri alındı. Gençlerin katılımının yoğun olduğu etkinlikte, "Yaşasın barış", "Bıji berxwedana Cizire", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attı. 

Mor Barikat ve Barikat taraftarları, tezahüratları ile etkinliğe ayrı bir renk kattı. "Çocuklar ölmesin maça da gelsin" tezahüratıyla Amedspor'a destek veren Mor Barikat ve Barikat üyelerinin zaman zaman tuttuğu tempo, salonda coşkuyu arttırdı.

Etkinlik, Barış İçin Sinemacılar İnisiyatifi'nin hazırladığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyon, AKP'nin savaş konseptinin startının verdiği Suruç katliamından Tahir Elçi'nin katledilmesine, Kürdistan'da süren sokağa çıkma yasakları ve katliamlara kadar yaşanan süreci anlattı.

Açılış konuşmasını ise Barış İçin Edebiyatçılar İnisiyatifi'nden Melike Koçak ve Muzaffer Kaya yaptı. Koçak ve Kaya barış için yayınlanan metne imza attıkları için işlerinden çıkartıldıklarını belirtti, "Artık barış için işsizlerdeniz" dedi. Salondan büyük bir alkış koptu. 

'KORKU EŞİKLERİNİ AŞMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK'

Her şeye rağmen, ısrarla barış dediklerini belirten Koçak, "Türkiye halkları, Batı'da yaşayanlar olarak daha fazla yan yana durmaya devam edeceğiz" dedi.

Koçak, "Kalbimizde, ruhumuzda, Suruç ve Ankara'dan sonra kalbimizden oluşan korku eşiklerini aşmaktan başka bir çaremiz yok. Bu direnişimize ancak böyle sahip çıkabiliriz. Her yerde her zaman elimizden geldiğince konforlarımızı kaybetmeyi göze alarak barış diyeceğiz" diye konuştu. 

Yasların birlikte tutulduğu, acı ve umutların birlikte paylaşılabildiği bir arada eşit, adil, onurlu bir barışı inşa edeceklerini vurgulayan Koçak, "Bunu biz halklar başaracağız. Devletten bir şey bilemiyoruz" dedi. 

Muzaffer Kaya, imza metnini yayınladıktan ve Cumhurbaşkanı tarafından hedef haline getirildikten sonra büyük bir desteğin ortaya çıktığını söyledi, bunun için teşekkür etti. Kaya, "Bizler haklıyız, aynı zamanda da güçlüyüz. Barış talebinin güçlü bir toplumsal karşılığının olduğunu gördük" dedi. 

'NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK’

Başlattıkları kampanya ile bir nevi bugünün inşasına ön ayak olan Barış İçin Akademisyenler adına Engin Baştan ve Begüm Sutaş konuştu. Sutaş, akademisyenler olarak 2012 yılından beri birlikte hareket ettiklerini söyledi, "Kürt halkına yönelik savaşın son bulması ve çatışmalara son verilmesi amacıyla metin yayınladık. Hızla arttık. Bu bir ilkti. Bir birimize dokunmaya başladık. Ne kadar güçlü olduğumuz gördük" dedi. 

"Kahramanlar ya da İnce Memed'ler değiliz" diyen Engin Baştan, üniversitelerin hakikatin, susmadan konuşmanın yeri olduğunu söyledi, "Çıktığımız yol, Türkiye'nin özgürleşmesini sağlayabilecek bir adımdı. Barışın ne kadar ehemmiyetli olduğunu bir kez daha gördük" diye kaydetti. 

Barış İçin Kadın Girişimi'nden Nükhet Sirman, "Erkekliğin bu kadar gaddar, kıyıcı, kan kokusu özlemi içinde olmaması, sevmenin ölüm getirmemesi için barış istiyoruz. Ölümden değil yaşamdan yana olduğu için böylesine erkekliğin kışkırtılmasını durdurmak gerektiğini biliyoruz" dedi.

Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi İnisiyatifi'nden Alper Yalçın, "İsterdik ki yetişkinler olarak çocuklar adına değil, çocuklarla birlikte konuşalım" dedi, barışın dayanışmayla mümkün olduğunu vurguladı.

'BARIŞ İÇİN UMUTLUYUZ'

LGBTİ'lerin ailelerinin oluşturduğu LİSTAK adına Sema konuştu, nefret suçları ve cinayetlerine dikkat çekti. Barışı, herkes için istediklerini söyledi, LGBTİ'lerin de savaşta ilk hedef haline geldiğini belirtti, "Bugün yaşananlara rağmen umutluyuz, barış için umutluyuz" dedi.

Sema, barışın gerçekleştirilmesi için toplumun barışı konuşması gerektiğini kaydetti. 

LGBTİ Barış Girişimi'nden Duygu Çelik, barışın toplumsallaşması için özne olduklarını söyledi, kalıcı barışa ulaşıncaya dek omuz omuza mücadele edeceklerini kaydetti. 

Barış İçin Gazeteciler İnisiyatifi adına Ceyda Karan konuştu, "Savaş ve çatışma ortamında ilk olarak hakikati kaybederiz" dedi. İfade ve düşünce özgürlüğü olmadan gazetecilik mesleğinin olamayacağını vurgulayan Karan, bu nedenle barış istediklerini söyledi. 

Kürdistan'daki gazetecilere destek vermek, gerçekleri topluma ulaştırmak için Haber Nöbeti başlattıklarını hatırlatan Karan, destek çağrısı yaptı. Karan, sahneden inmeden salonun fotoğrafını çekti ve sosyal medyadan paylaştı.

'KOŞULSUZ OLARAK BARIŞTAN YANAYIZ'

Defne Halman, Barış İçin Tiyatrocular adına konuştu, "Barış sadece bir söz ya da iyi niyetli bir dilek değil, eşitlik, adalet ve bir arada yaşamanın adıdır. Karanlığı yırtmak için barışı konuşmalıyız. Koşulsuz olarak barıştan yanayız" dedi.

Barış İçin Engelliler Girişimi'nden Mahmut Keçeci, savaşın sadece öldürmediğini, çok sayıda insanı engelli hale getirdiğini kaydetti, "Savaşsız, engelsiz bir dünya istiyoruz" dedi.

Barış İçin Sağlıkçılar adına Caner Canavar konuştu. Sağlık emekçileri olarak barışı ve yaşamı savunmaya devam edeceklerini söyleyen Canavar, "Artık herkes için sağlık diyebilmenin ön koşulu herkes için barış demekten geçiyor. Toplumsal barışı savunanlarla omuz omuza bu mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

Barış İçin Hukukçular, Barış İçin Mali Müşavirler, Barış İçin Edebiyatçılar, Barış İçin Sinemacılar, Çözüm Yerinde İnisiyatifi, Barış İçin Eczacılar, Barış İçin Sendikacılar, Barış İçin Emekliler, Barış İçin Öğrenciler adına da konuşmalar yapıldı.

Etkinlikte, yıllardır farklı dillerde söyledikleri ezgilerle halkların kardeşliğini ve barışı savunan Kardeş Türküler, Kürdistan'da katledilenler için Kürtçe ağıtlar söyledi. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, barış için dans etti.

Kapanışı Barış İçin Tribün İnisiyatifi yaptı. Amedspor'a yönelik baskılar kınanırken, salondan "Çocuklar ölmesin maça da gelsin" sloganı yükseldi.