Baluken: Önerilerimiz Saray’dan alınan talimatla reddedildi

AKP’nin teklifi üzerine Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülen “dokunulmazlıkların kaldırılması”na dair tasarı için HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Meclis'te darbe süreci başlamıştır" dedi.

AKP’nin teklifi üzerine Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülen “dokunulmazlıkların kaldırılması”na dair tasarı için HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Meclis'te darbe süreci başlamıştır" dedi.

Meclis Anayasa Komisyonu'nda "dokunulmazlıkların kaldırılması"na dair AKP tarafından verilen teklifin görüşmelerine, 5 saat süren tartışmaların ardından ara verildi. Verilen ara üzerine HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis Basın Kapısı'nda konuya ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'de otoriter bir rejim değişikliğiyle ilgili çabaların artık Meclis'i de feshedecek şekilde Meclis Komisyonları'na kadar uzandığının altını çizen Baluken, şöyle devam etti: "HDP grubu olarak biz yönteme dair taleplerde bulunduk. Esas ve usul tartışmalarına girmeden öneri de bulunduk. Ancak bu önerilerimize Saray'dan alınan talimatlar doğrultusunda komisyon iradesi tarafından hiçe sayılarak, cevap verilmedi. Üç önemli talebimiz vardı; birincisi bu darbe sürecini tarihe kayıt düşecek şekilde görsel basının tarafından izlenmesi. Çünkü bütün Türkiye'nin gözü kulağı burada. Türkiye demokrasini doğrudan ilgilendiren bir tartışma oradaki her ayrıntıyı yansıtacak şekilde görüntü alınmasını talep ettik. Ancak belli ki komisyon başkanı başka yerden aldığı talimatlar ile bu önerimizi yerine getirmedi. Darbenin Meclis komisyona ulaştığını gösterecek şekilde içeriye polis müdahalesi yapıldı. Polisler eşliğinde basın mensupları dışarıya çıkarıldı. Bunun kendisi ne kadar sistemli bir darbe süreciyle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. 

İkinci önemli önerimiz de; sağlıklı denetim işlevini yapmak açısında milletvekillerinin komisyonlarında kullanmış olduğu veriye ulaşmayla ilgili bir takım düzenlemelerle ilgiliydi. Bu konuda milletvekillerinin danışmanlarının bile dışarıya alınmış olması muhalefetin denetim yetkisinin bu darbe zihniyeti tarafından gasp edildiğidir. Yine birçok milletvekili toplantıyı ayakta izliyor. Bunun uygun olmadığını ve uygun bir fiziki mekanın yaratılması gerektiğini belirttik. Bu talebimiz de engellenmiş oldu."

Yapılan tartışmaları dokunulmazlık tartışması olarak değerlendirmediklerinin altını çizen Baluken, bu şekilde Anayasa, iç tüzüğe aykırı ve evrensel hukuk değerlerini ayaklar altına alan bir düzenleme yerine kalıcı anayasa değişikliği teklif ettiklerini anımsattı.

Baluken, "Oradaki tartışmalar, Meclis'in feshedilip edilmeyeceği tartışmalarıdır. Başkanlık sisteminin hayata geçip geçmeyeceği ile ilgili süreçler kararlaştırılacak" dedi.

Dün akşam Meclis Genel Kurulu'nda HDP'li milletvekillerine yönelik linç saldırısına sert tepki göstererek, yaşanılanları "Eşkiya terörü" olarak değerlendirdi.

Baluken, şöyle konuştu: "Yaşamın bütün alanlarında dokunulmazlıkları olmayan HDP'lilerin aslında kürsü dokunulmazlığının da olmadığını ortada konuldu. Ortada zaten HDP'lilerin bir dokunulmazlığı yok; dokunulmazlığın olmadığı da dün gece görüldü. İçerideki tartışmalar da dokunulmazlık tartışması değil halk iradesinin gaspı ve Meclis'in tasfiyesi tartışmalarıdır. Saray ve onun emrindeki AKP hükümetini rejim değişikliğini Meclis koridorlarına taşımışlardır."

Muhalefet partilerinin tavrına ilişkin de konuşan Baluken, "MHP'nin tavrı Kürtlere karşı savaş temelinde AKP'ye her türlü desteği veren yedek lastik konumunda. Ama özellikle sosyal demokrat olduğunu iddia eden Türkiye'deki rejim değişikliği ile ilgili kaygı duyan milyonlarca insanın oyunu alan CHP'nin tavrı içler acısıdır. CHP'nin komisyon üyesi bir saate yakın bu teklifin Anayasa'ya aykırılığını konuştu. Kabul edilemez olduğunu ifade etti ama bir saat sonra aykırı olan bu teklife 'evet diyeceğiz' dedi. CHP de rejim değişikliğine onay veren bir tavır sergiledi" diye konuştu.