Balanche: Kürtlerin Rus-Türk işbirliğinin kurbanı olma riski var

Ortadoğu uzmanı Fabrice Balanche’in, Rus-Türk işbirliğinin bir sonucu olarak Kürtlerin kurban edilmesi riski olduğunun altını çizdi.

Lyon II Üniversitesi öğretim üyesi ve Washington Enstitüsü misafir araştırmacısı olan Ortadoğu uzmanı Fabrice Balanche’in, Rusya, İran ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla rejim ve çatıştığı gruplar arasında imzalanan anlaşmaya dair analizi Le Figaro gazetesinde yayınlandı. Balanche, Rus-Türk işbirliğinin bir sonucu olarak Kürtlerin kurban edilmesi riski olduğunun altını çizdi.

‘Suriye’deki ateşkes neden savaşın bitişini bildirmiyor?’ başlığıyla yayınlanan analizinde Fabrice Balanche, Rusya ve İran’ın ittifakına Türkiye’nin taktiksel olarak girdiğini ve ateşkesin şimdilik ‘başarı’ olduğunu savundu.

Ateşkesin yeni adı Fatah el Şam olan El Nusra’nın elindeki alanları kapsamadığını ve Beşar Esad’ın 2021’e kadar görevde kalmasını öngördüğünü hatırlatan Fabrice Balanche, Esad’ın ‘geri çekilmesi’ ibaresinin ise ‘sadece Batı’yı ve Körfez ülkelerini masaya çekmeyi’ amaçladığını dile getirdi.

Türkiye’nin dayatmasıyla Ehrar el Şam çetesinin anlaşmaya dahil olduğunu kaydeden Balanche, çeteler içindeki radikallerin ise buna karşı çıktığını belirtti. Anlaşmayla Ehrar el Şam başta olmak üzere rejim karşıtı gruplar içerisindeki ayrılıkların ve bölünmelerin artabileceği öngörüsünde bulunan Balanche, bunun da Esad rejiminin askeri hedeflerine uygun olduğunun altını çizdi.

KÜRTLERİN RUS-TÜRK İŞBİRLİĞİNİN KURBANI OLMA RİSKİ VAR

Rusya lideri Vladimir Putin’in Suriye’deki barış sürecinin mimarı konumundaki pozisyonunun güçlendiğine dikkat çeken Fransız Ortadoğu uzmanı, İran’ın ise arka planda durduğunu ve Suriye’deki askeri varlığıyla güç dengesini değiştirdiğini kaydetti.

Anlaşmanın El Nusra denetimindeki İdlib vilayetine yönelik gelecekteki operasyonlarına karşı olmadığını belirten Fabrice Balanche, benzer şekilde Türkiye’nin de Bab’a yönelik işgal saldırısına devam edebileceğini hatırlattı.

Balanche, anlaşmanın Demokratik Birlik Partisi (PYD) hakkında herhangi birşey öngörmediğini ve bunun da Bab’ın Türkiye ve desteklediği güçlerce alınması sonrasında Minbic’e saldırabileceği anlamına geldiğinin altını çizdi.

Rus-Türk işbirliğinin faturasının Kürtlere çıkarılması riski olduğu tespitinde bulunan Balanche, Esad rejiminin de özerk bir Kürt bölgesine karşı çıkmasını da buna gerekçe gösterdi. Balanche, son olarak Halep’in alınması ardından Esad’ın YPG’nin kontrol ettiği mahalleleri terk etmesi yönündeki talebi olduğunu yazdı.

Balanche, Türkiye’nin desteklediği grupların da Halep’in kuzeyinde rejime karşı savaşmalarının beklenmediğini savunduğu analizinde, “Türkiye onlara El Bab’ı almaları ve Kürt topraklarını birleştirmeyi amaçlayan PYD bağlantılı Suriye Demokratik Güçleri’nin baskısını sınırlamaları için (para) ödüyor” yorumunu yaptı.

RUSYA VE REJİM YENİ SALDIRI İÇİN HAZIRLANIYOR

Fabrice Balanche, son olarak, Rusya’nın öncülük ettiği tüm ateşkeslerin ardından Suriye rejiminin yeni bir saldırı için zaman kazandığını ve bunun son örneğinin ise geçtiğimiz Şubat ayındaki ateşkesten sonra Mart ayında Palmira’nın DAİŞ’ten geri alınması olduğunu vurguladı. Balanche, Rusya’nın Mart ayında birliklerini geri çekeceğini açıkladığını ve bunun da ‘Rusça’da’ birlik ve teçizatların yeni büyük saldırı için rotasyonu anlamına geldiği yorumunu yaptı.