Avrupalı heyet Amed'de temaslarını sürdürdü

Uluslararası Delegasyon, Amed'de temaslarını sürdürdü.

Avrupa Parlamentosu’ndan parlamenterler, akademisyen ve gazetecilerden oluşan heyetin, dün geldikleri Amed'deki temasları bugün de devam etti. Dün DTK, DBP, Amed Barosu, İHD gibi sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti ile görüşen heyet, bugün de KESK ve DİSK Amed Şubeler Platformu ile kentte çalışan gazeteciler ile bir araya geldi. Sabah saatlerinde Disk/Genel İş Sendikası Amed 2 Nolu Şube’de KESK ve DİSK yöneticileri ile bir araya gelen heyet, bölgede yaşanan gelişmelerin yanı sıra kayyum atanan belediyelerde yaşanan işten çıkarmalar ile ilgili detaylı bilgi aldı.

Heyet daha sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan haber ajansı, televizyon ve radyo çalışanları ile görüştü. Görüşmede, sivil toplum kuruluşlarını, basın yayın kuruluşlarını ve Kürt kurumlarını ziyaret edip kayda aldıklarını, bu kayıtları da ülkelerine döndükleri zaman raporlaştıracaklarını ifade eden heyet üyeleri, “Çözüm sürecinin bitmesinden sonra bölgede yaşanan can kayıplarını ve yıkımları anlamaya çalışıyoruz. Yaptığımız bu ziyaretlerden sonra bir rapor hazırlayıp Avrupa Parlamentosu’na, Avrupa Konseyi’ne ve Birleşmiş Milletlere sunacağız” dedi. 

GAZETECİLERDEN BİLGİ ALINDI

Kapatılan Jiyan TV Editörü İbrahim Aslan, heyetin "Kürtçe yayın yapan ve kapatılan televizyonlar siyasi bir karar ile mi yoksa kültürel nedenlerle mi kapatıldı" şeklindeki sorusunu yanıtladı. Kararın hem siyasi, hem de kültürel olduğunu belirten Aslan, “Çatışmalı süreçten önce yayınladığımız haber ve programlarımız süreç değiştikten sonra ceza alır duruma geldi” dedi.

Görüşmede basına dönük baskılar hakkında bilgilendirmede bulunan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Kürtçe Haber Editörü Mehmet Ali Ertaş ise, Türkiye’de 151 gazetecinin tutuklu olduğunu, çıkartılan KHK’lar ile şimdiye kadar 68 basın yayın kuruluşunun kapatıldığını ve 2 bin 500’den fazla gazetecinin işsiz kaldığını ifade etti. Ertaş, DİHA’nın internet sitesinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından 48 kez erişime kapatıldığını, 27 muhabirinin gözaltına alındığı ve bunlardan 7’sinin halen tutuklu olduğunu kaydetti.

Kapatılan Özgür Gün TV Genel Müdürü Barış Barıştıran ise, Kürt basını üzerinde baskıların her dönem olduğunu, bu baskıların çatışmalı süreç ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha da arttığını ifade etti. Barıştıran, 'sokağa çıkma yasakları' döneminde Amed'in Silvan ilçesinde muhabirlerinin kafasına polisler tarafından silah dayandığını hatırlatırken, birçok haberlerine ise RTÜK tarafından sık sık cezalar verildiğini söyledi.

Kapatılan Azadi TV Kürtçe Editörü Gülistan Korhan da 40 milyonluk nüfusu olan Kürt halkının Türkiye’de bilgi alacağı hiçbir mecranın kalmadığını ve sadece TÜRKSAT’ta TRT Kurdî’nin yayın yaptığını söyledi. Baskıların sadece Kürt basınına yönelik olmadığını belirten Korhan, Kürt Enstitüsü başta olmak üzere yüzlerce Kürt kurumunun kapatıldığını dile getirdi. 

Heyet basın mensuplarıyla görüştükten sonra Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın durumu hakkında avukat ve belediye meclis üyelerinden bilgi aldı. 

Heyetin yarın İstanbul’da temaslarını sürdüreceği öğrenildi.