Amed ve İzmir'de kayıpların akıbeti soruldu

Kayıp yakınlarının adalet arayışı bu hafta da devam etti. Yakınları devlet tarafından kaybedilen ve katledilenler ile insan hakları savunucuları, Amed ve İzmir'de eylemlerini sürdürdü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği eylemlerin 408'incisi yapıldı. İHD binasındaki eyleme Barış Anneleri, kayıp yakınları ve İHD yöneticileri katıldı. 
Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, kayıpların kaybedildiği tarihte olduğu gibi yine OHAL uygulamalarında kayıpların akıbetini sorduklarını söyledi. Bilici, “İnsan yaşamını hiçe sayarak, bütün farklılıkları inkar ederek, Kürt siyasetini tamamı ile ortadan kaldırılarak, sivil toplum kuruluşlarının tamamını etkisiz hale getirip kurumların bütün iradelerine el koyarak, bu darbe zihniyetini uygulayarak bu krizin içerisinden çıkmak mümkün değildir” dedi. 

İSMAİL BAHÇECİ'NİN HİKAYESİ

İHD Yöneticisi Hasan Yalçın, 24 Aralık 1994 tarihinde Aksaray’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Marmara Üniversitesi Öğrencisi ve Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı olan İsmail Bahçeci’nin hikayesini okudu. Bahçeci’nin federasyon başkanı olması nedeniyle sürekli polis tarafından taciz edildiğini ve polislerin defalarca evlerine gidip kendisini sorduğunu anlatan Yalçın, Bahçeci’nin Aksaray’da gözaltına alınmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldüğünü aktardı. Arkadaşlarının haber vermesi üzerine Bahçeci’nin ailesinin emniyete gittiğini ancak polislerin “Öyle birini görmedik” cevabıyla karşılaştığını anlatan Yalçın, ailenin bütün girişimlerine rağmen çocuklarından bir daha haber alamadıklarını belirtti.

İZMİR 

İHD İzmir Şubesi de gözaltında yaşanan kayıplara dikkat çekmek ve faillerinden hesap sormak için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı eylemde, İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek konuştu. Çiçek, 2 Aralık 1994 tarihinde gözaltına alınan ve kendisinden uzun bir süre haber alınamayan Faik Candan'ın, daha sonra Ankara Bala ilçesinin Çavuşlu köyü kırsalında başından ve göğsünden vurulmuş bir şekilde cenazesinin bulunduğunu söyledi. 
Avukat olan ve DEP il başkanlığını yapan Faik Candan şahsında Kürt aydınlarının katledildiğini dile getiren Çiçek, özel harekatçı Ayhan Çarkın'ın yıllar sonra cinayeti işlediğini mahkemede itiraf ettiğini aktardı. Gözaltında kayıpların peşini bırakmayacaklarını dile getiren Çiçek, "Demokratik bir hukuk herkese lazım. Bizler her ne olursa olsun kayıpları aramaya devam edeceğiz" dedi.