AKP-MHP, tehdit ve gerginlikle ‘Anayasa değişikliğini’ yapıyor

AKP ve MHP milletvekilleri, Anayasa teklifini, Meclis'te herkesin konuşmasına müdahale ederek ya da tehdit ederek geçirmeye çalışıyor.

AKP ve MHP'nin Türk cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "resmen" diktatör yapmak için üzerinde anlaştığı Anayasa teklifi görüşmelerinde 16. madde kabul edildi. CHP ve HDP'li milletvekillerinin her konuşmasına müdahale eden AKP milletvekilleri görüşmelerde sürekli gerginlik çıkardı. HDP Milletvekili Garo Paylan'ın soykırıma dikkat çeken konuşmasından dolayı, 3 oturuma girmeme ile cezalandırılması üzerine Meclis görüşmelerini terk eden HDP, AKP ve MHP'lilerin maddeleri hızlıca geçirmesine müdahale etmek dün gece yeniden Meclis'e döndü.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, açık oylamaları cep telefonu ile çekmeye çalışan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan’ın üzerine yürümesinin ardından HDP milletvekili Garo Paylan da, AKP ve MHP'lilerin hedefi oldu. Yaşanan soykırım ve katliamlara dikkat çeken Paylan'ın konuşması, sıralara vurarak gürültü çıkartan AKP ve MHP'liler tarafından engellendi, ardından da Meclis Başkan Vekili tarafından "Süreniz bitti" denilerek kesildi. Paylan, daha sonra "3 oturuma katılmama cezası" aldı. HDP bu duruma tepki göstermek için görüşmeleri terk etti. Ancak AKP ve MHP'liler, HDP'nin yokluğunu fırsat bilerek, maddeleri hızlıca geçirmeye başladı. 

Cumhurbaşkanı'na OHAL ilan etme ve kararname yayınlama yetkisi veren maddelerinin ardından, 13, 14, 15 ve 16. maddeler de kabul edildi.

Başkanlık Anayasası teklifinin askeri mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin 13. maddesi; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştirerek yargı organlarını Cumhurbaşkanlığı'na bağlayan düzenlemelerin yer aldığı 14. madde; bütçe teklifi ve düzenlemelerini içeren 15. madde ile Başbakanlığın kaldırıldığı ve kabine belirlemenin Cumhurbaşkanı yetkisine verildiği 16. madde 340'ın üzerinde AKP ve MHP oyuyla kabul edildi.

HDP, bu duruma müdahale etmek için geçe yeniden oturumlara katılmaya başladı.

Anayasa görüşmelerinde en çok tartışılan ise oylama biçimi oldu. AKP'li milletvekilleri, oy kabinine birkaç kişi girerek oylarını kullandı, bazıları da kullandıkları oyu gösterdi. Meclis iç tüzüğüne aykırı olan bu tutumun CHP'li milletvekilleri tarafından kamera ile belgelenmesi sırasında da sık sık gerginlikler yaşandı.

AKP ve MHP, genel kurul görüşmelerini 23 Ocak gününe dek bitirilmesini hedefliyor.

REFERANDUM OHAL'DE Mİ YAPILACAK?

Teklifin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi durumunda, referandum Türkiye'nin gündemine girecek. Hükümet temsilcilerinin referandumu, OHAL koşullarında yapılmayacağı iddiasına rağmen, durum pek de öyle görünmüyor.

Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması 21 Temmuz'da ilan edilmiş ve 19 Ekim'de de 90 gün daha uzatılmıştı.

OHAL'in süresi 19 Ocak'ta dolacaktı, ancak TBMM Genel Kurulu'nda anayasa önerisi görüşmeleri başlamadan önce bir kez daha 19 Nisan tarihine kadar yani üç ay uzatıldı.

Referandumun 16 Nisan Pazar günü yapılması durumunda OHAL'de referanduma gidilmiş olacak.

OHAL'in 19 Nisan günü bir kez daha uzatılması ve referandumun da 23 ya da 30 Nisan Pazar günü yapılması durumunda da OHAL'de referanduma gidilmiş olacak.

TEKLİF KOMİSYONDA DEĞİŞTİ

TBMM Anayasa Komisyonu'nda öneri üzerindeki görüşmeler 100 saati aştı ve bu görüşmeler sırasında 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşürüldü. 10 maddede değişiklik yapıldı. Bunların en önemlileri şöyle:

Yedek milletvekilliği paketten çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı seçilme şartları arasında bulunan "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmü "Türk vatandaşları arasından" diye değiştirildi.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların atanmasında "milletvekili yeterliliğine sahip olma" ve "TBMM'de yemin etme" koşulu getirildi.

CHP'nin "federasyona zemin hazırlayacağını" ifade ettiği, "merkezi idare"yle ilgili cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi veren madde öneriden çıkarıldı.

Ancak, cumhurbaşkanının OHAL ilan etme yetkisine "seferberlik hali" eklendi.

Cumhurbaşkanı "temel haklar ve özgürlükler ve siyasi haklar" da dahil olmak üzere her konuda kararname çıkarabilecek.

Bu kararnamelerin mecliste bir ay içinde görüşülmemesi durumunda geçersiz olacağına ilişkin düzenlemedeki süre 3 aya çıkarıldı.

HSYK'nın üye sayısı 12'den 13'e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı'nın doğrudan belirleyeceği üye sayısı 5'ten 4'e düşürüldü, meclisin seçeceği üye sayısı ise 6'dan 7'ye yükseltildi.