Ağır hasta tutsak Erol Zavar’a hücre cezası verildi

Sincan 1’Nolu F Tipi Hapishanesinde hükümlü bulunan ve 22 kez ameliyat geçiren ağır hasta tutsak Erol Zavar’a, hücre cezası verildi.

Sincan 1’Nolu F Tipi Hapishanesinde hükümlü bulunan ve 22 kez ameliyat geçiren ağır hasta tutsak Erol Zavar’a, hücre cezası verildi.

Sincan 1’Nolu F Tipi Hapishanesinde hükümlü bulunan ve 22 kez ameliyat geçirip yaşamını tek başına idame ettiremeyen kanser hastası Erol Zavar’a, 2 ay süreli hücre cezası verildi. Hücre cezası bittiği gün arkadaşının yanında ağır bir enfeksiyonu geçiren Zavar, baygın halde hastaneye kaldırıldı. Zavar’ın yanında arkadaşının bulunması yaşanacak hayati bir tehlikeyi önledi.

Cezaevi idaresi hasta tutsaklara verilen hücre cezalarını uygulayabilmek için ‘hücre cezasına uygun mudur?’ raporu isterken, bu rapor sonucu da genel olarak ‘idarenin isteğine’ göre hazırlanıyor.

‘HEKİMLER TIBBİ DEĞİL, İDARECİ KARAR VERİYOR’

Zavar, gönderdiği mektubunda yaşananları şu şekilde aktardı: “Hücre cezasına uygun olup olmadığımıza karar vermek için kurul raporu istiyorlar. Hastane kurulu bana bunca hastalığıma rağmen ‘hücrede tek başına kalabilir’ raporu verdi. Hastane kurulları, rutin bürokratik iş yapıyor. Kurul kararları bir tıp kararı değil; idareye göre verilmiş bir karar oluyor. Hekimler idari devlet görevlisi gibi davranıyorlar verdikleri kararlarda genelde siyasi oluyor. Bu tür raporların verilmesi günlük yaşamlarımızda hayati tehlike oluşturabiliyor. Bu karardan dolayı bende aldığım 2 aylık hücre cezasını yeni bitirdim. Sonrasın da ağır bir enfeksiyon hastalığı geçirdim. Eğer bu hastalığı hücrede yalnızken geçirseydim zile dahi basacak halim kalmadığından sonucu çok kötü olabilirdi.”

EROL ZAVAR KİMDİR?

Bir dönem aylık “Odak” siyasi dergisinin sahiplik ve yazı işleri müdürlüğünü yapan Zavar, ilk kez 1999 yılında Mesane Kanseri tanısıyla TUR-T ameliyatı oldu. Stresli ortamlardan kaçınması ve üç aylık periyodlar halinde stetoskop yaptırılması istenen Zavar’a, 2001 yılında Direniş Örgütü’ne üye olduğu gerekçesiyle müebbet hapis cezası verildi.

Hücre tipi olarak adlandırılan cezaevlerinde kalırken, üç ayda bir sistoskopi cihazı olmadığı veya bu tetkike ihtiyacı olmadığı gerekçeleriyle tedavisi aksayan Zavar, F tipi cezaevlerinin tecrit koşullarında migren ve astım nöbetleri geçiriyor.

Zavar, dört yıl içerisinde 13'ünde 50’ye yakın kanserli tümörün çıkarıldığı toplam 22 kez ameliyat geçirdi.