Açlık grevleri AKP'li bakana soruldu

HDP, cezaevlerindeki siyasi tutsakların açlık grevi direnişini Meclis gündemine taşıdı.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, cezaevlerindeki açlık grevine ilişkin, Adalet Bakanı Kenan İpek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Yıldırım önergesinde, "Kürt sorunundaki politikasızlığın, çözümsüzlüğün ve çatışmacı zihniyetin bir sonucu olarak Türkiye cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlüler 15.08.2015 tarihinden itibaren süresiz dönüşümlü açlık grevine başlamış ve Türkiye’deki toplumsal sorunlara barışçıl bir katkı sağlamak amacıyla eylemlerini gerçekleştirmeye devam edeceklerini aktarmışlardır" dedi.

TALEPLER

Yıldırım, Açlık Grevi İzleme Komisyonu tarafından edinilen bilgilere göre açlık grevinde bulunanların temel istemlerini şöyle aktardı:
"İmralı üzerindeki insanlık dışı tecridin kaldırılması; sınırda bekletilen YPJ-YPG cenazelerinin bekletilmeksizin ailelerine teslimi; Kürt halkına karşı geliştirilen siyasi soykırım operasyonlarının son bulması."
Grevcilerin taleplerinin, Kürt sorununun çözümü noktasında tartışılan ve AKP hükümetinin de daha önce gündemine aldığı siyasi talepler olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti: "Geçici AKP Hükümetinin tasarrufuyla farklı bir hal alan süreçle birlikte, yaşanan tüm hak ihlallerine karşı geliştirilen hak arayışlarının da önü kesilmeye çalışılmaktadır. Zira bir hak arama yöntemi olarak başlatılan açlık grevlerini bastırma ve caydırma amacıyla tutsaklar üzerinde işkence ve kötü muamele edildiği iddia edilmektedir. DBP Malatya İl Örgütü’nden edindiğimiz bilgilere göre, Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde süresiz dönüşümlü açlık grevine giren siyasi tutsakların infaz ve koruma memurları tarafından darp edilerek baskı ve şiddet altında oldukları belirtilmiştir. Darp sonucu tutsak Gaffar Bayram’ın 3 kaburga kemiğinin kırıldığı ve Malatya Devlet Hastanesi’nce darp edildiğinin gizlendiği de yer alan iddialar arasındadır."

'SAYILARI KAÇ; TEDAVİ OLMASI GEREKEN VAR MI?'

HDP'li Yıldırım, Bakan İpek'ten şu sorularına yanıt istedi:
"Ceza İnfaz Kurumlarınca bakanlığınıza iştigal eden bilgilere göre cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlüler neden açlık grevine başlamıştır ve talepleri nelerdir? 
15.08.2015 tarihinden itibaren içinde açlık grevcilerinin bulunduğu Ceza İnfaz Kurumlarının sayısı kaçtır?
Açlık grevine giren toplam mahpus sayısı kaçtır? Halen greve devam eden mahpus sayısı kaçtır?
Açlık grevinde olan tutsakların içinde acil tedavi olması gereken var mıdır? Halen açlık grevine devam eden mahpusların rahatsızlık belirtileri tespit edilmiş midir? Doktorlar tarafından rutin kontroller yapılmakta mıdır? Açlık greviyle ilgili durum tespit incelemeniz olmuş mudur? 
Açlık grevine başladıktan sonra tutsaklara yönelik; etkinliklere katılma, sohbet hakları ve spor faaliyetleri gibi engellemeler söz konusu mudur? 
Başlatılan eylemi bastırma ve caydırma amacıyla tutsaklar üzerinde herhangi bir işkence ve kötü muamele söz konusu mudur? 
Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsakların darp edildiği ile ilgili iddialar doğru mudur? Doğruysa bakanlık olarak cezaevi görevlileri ve yöneticileri hakkında bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
Türkiye geneli cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili şu ana kadar herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? 
Söz konusu açlık grevine ilişkin şu ana kadar neden herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştır? 
Söz konusu açlık grevine sebep olan uygulamaların son bulması için yaptığınız veya yapmayı planladığınız bir çalışma var mıdır?"