AB’den AKP’ye vize kıyağı: Onlarca kriter nasıl yerine getirildi?

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Haziran sonuna kadar ‘tüm kriterleri yerine getirmesi’ karşılığında vize muafiyetinden yararlanmasının tavsiye edildiği duyuruldu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’ye kirli mülteci anlaşması sonrasında vaat ettiği vize muafiyetine ilişkin tavsiye kararını aldı. Komisyon’un geçtiğimiz haftalara kadar onlarcasını yerine getirmediğini söylediği kriterlerin sadece 5’nin tamamlanmasını istemesi dikkat çekti.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin Haziran sonuna kadar ‘tüm kriterleri yerine getirmesi’ karşılığında vize muafiyetinden yararlanmasının tavsiye edildiği duyuruldu.

Türk hükümetinden istenen 72 kriterden 67’sinin yerine getirildiğini belirten Timmermans, bunlar arasında Europol ile işbirliği içinde organize suçlarla mücadele yasasının yenilenmesi, biyometrik pasaportların çıkarılması, ‘Terörle Mücadele Kanunu’nun insan hakları gözetilerek yenilenmesi gibi kriterleri saydı.

BİYOMETRİK PASAPORTU OLMAYANLAR GİREMİYECEK

Biyometrik pasaportu olan bireylerin vizesiz seyahati mümkün olacakken, bu pasaportları olmayan Türkiye vatandaşlarının ise yapılacak geçici bir düzenlemeyle yıl sonuna kadar AB’ye vizesiz girişi sağlanacak.

Ancak Türk hükümetinin değiştirmek yerine uygulamada katliamlara bahane yaptığı ‘Terörle Mücadele Kanunu’ başta olmak üzere diğer şartların yerine getirilmemesi halinde nasıl bir tavır takınılacağına açıklık getirilmedi.

SÜREÇ AKP’NİN İDDİA ETTİĞİ GİBİ ÇABUK SONUÇLANMAYACAK

Komisyonun tavsiye kararının bundaki sonraki ilk durağı Avrupa Parlamentosu Adalet ve İçişleri Komisyonu olacak. AP’de yapılacak oylamada salt çoğunluğun onayının alınması halinde 6 ayda bir toplanan AB Konseyi’nin onayı gerekecek. Bu durumda 28 AB ülkesinden 16’sının, yani yüzde 55’inin onayının alınması şart.

ONLARCA KRİTER NE ZAMAN YERİNE GETİRİLDİ?

Komisyonun kararına rağmen, Türkiye’nin bu yılın başında sadece 19’unu doldurduğu belirtilen kriterleri birkaç ayda nasıl 67’ye yükselttiği de merak konusu. Mart sonu ve Nisan ayında AB yetkililerine dayandırılan haberlerde yerine getirilmeyen kriter sayısının yarıya yakın olduğu bildiriliyordu.

AB’nin bu tavrında Türkiye’nin son haftalarda yaptığı ‘mülteci anlaşmasını sonlandırma’ baskısının etkili olduğu biliniyor. Zira 22 Nisan’da AB’den yapılan bir açıklamada Türkiye’nin henüz 17 kriteri yerine getirmediği duyurulmuştu. Türk Başbakanı Davutoğlu ise aynı gün verdiği bir cevapta, yine mülteci anlaşması şantajını tekrarlamış ve ‘kriterlerin tek haneli rakama indirildiğini’ savunmuştu.