22 yıl sonra Özgür Ülke için bir araya geldiler

Özgür basın çalışanları, Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 22’nci yılında bir araya gelerek, saldırıda yaşamını yitiren gazete çalışanı Ersin Yıldız’a mektup okudu.

Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kardırga’daki merkez binası ve Ankara bürosuna yönelik yapılan eş zamanlı bombalı saldırıların üzerinden 22 yıl geçti. Özgür basın çalışanları, HDP'liler ve okurlar saldırıların yıldönümü vesilesiyle bombalanan merkez bina önünde toplandı. Anma etkinliğinde, saldırıda yaşamını yitiren gazete çalışanı Ersin Yıldız’ın fotoğrafı da taşındı.

“Özgür basın susturulamaz” pankartının açıldığı etkinlikte konuşan Özgürlükçü Demokrasi Genel Yayın Yönetmeni Ersin Çaksu, gazete binası ve bürolarının bombalanmasına gidilen süreci anlattı. Çaksu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına atıfta bulunarak, “Failler hala aramızda. Adalet ve katillerin yargılanmasını istiyoruz” dedi.

ERSİN YILDIZ’A SESLENİLDİ

Katledilen Ersin Yıldız’ı anan Çaksu, şunları söyledi:

“Seni burada anmak için bir araya gelmişken memleketin ahvalini biraz arz edelim. AKP önceki birçok uygulamayı eleştirmiş ve o çerçevede insanlar tercih etmiş ve iktidara gelmişti. Rahmetli baban da birçokları gibi umudu AKP’ye bağlamış ve ‘yeğen bunlar farklı görünüyor, bu sorunu çözer’ demişti. Kastettiği Kürt sorunu idi, maalesef olmadı. Peki ne oldu?

Döneminizde yazdığınız bütün olayların dosyaları ve failleri yerli yerinde duruyor. Kimisi tozlu zarflardan olduğu gibi, kimisi zaman aşımına sokularak... Açığa çıkmış kimi olayların failleri ise ‘aklanarak’ terfi ettirildi. Onlar mı? Kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Bu sefer ‘Çöktürme Planı’ adında bir plan hazırladılar. MGK’den geçti. Hükümet benimsedi. İki yıldır uygulanıyor. Önceki söylenen her şey unutturulmaya çalışılıyor. İfade ettikleri geçmişlerini de inkara başladılar. Ya da kandırıldık dediler.

Darbe girişimi lütuf olarak değerlendirildi. OHAL ilan edildi. 12 Eylül anayasasını bile dar buldular. İhlal ediyorlar. Köyler o zaman boşaltılmıştı. Şimdi ise şehirler boşaltılıyor. Ama bilesin ki halkımız direniyor, toprağını bırakmıyor. Siyasetçiler, seçilmişler boyun eğmediler diye hapse atılıyorlar.

Gazeten bombalandığında dayanışmaya gelip gazete dağıtan Ahmet Altan’ı cezaevine koydular. Burada anmana gelen Zana Kaya cezaevinde. Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya cezaevinde. Daha kimler mi? Yüzü aşkın gazeteci, yazar, dağıtımcı cezaevinde. Yine o kadar gazete, televizyon, radyo da kapatıldı. Neden mi? Maalesef bombalamayla aynı sebepten… Zihniyet de uygulama da değişmiyor. Sanırız sonda aynı olacak.

Bizler de Ülke’mizin aydınlık insanları ile birlikte direnmeye devam ediyoruz. Hakikatin üstü örtülemez, Özgür Basın susturulamaz.”

DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Düzkan da "2016 yılında bu anmayı yapmanın başka bir anlamı var. Muhaliflerin bombalanması uygun, muhaliflerin sloganlarının suç olduğu bir dönem yaşanıyor. Bugün bombalanmıyor ama tutukluyorlar. Yüzlerce gazeteci, yazar bugünde cezaevlerinde” dedi.

Bombalandığı dönemde gazetede çalışan Zekine Türkeri de, bombalamanın yaşandığı günü şu sözlerle anlattı: “Ben Küba’ya gitmiştim. Bombalamanın olduğu akşam döndüm. Beni havaalanından Ersin arkadaşımız aldı. Benden Fidel’in içtiği purodan istemişti. Onları verdim ve o gazeteye geçti, ben de eve geçtim. Sabah gazeteye geldiğimde ise binamız yoktu. Karlı bir sabahtı ve köşeden sokak başından bakıyorduk.”

Türkeri, “Fidel ve arkadaşları mücadeleye başladığında çok azdılar, ama ya şimdi” diye ekledi.