Zengin-yoksul arasındaki uçurum Almanya’da çok daha fazla

Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, zenginler ile yoksullar arasındaki uçurum bugüne kadar tahmin edilenin en az birkaç kat daha fazla.

Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, zenginler ile yoksullar arasındaki uçurum bugüne kadar tahmin edilenin en az birkaç kat daha fazla. Toplumun en zenginleriyle en yoksulları arasındaki mal varlığı farkı on binlerce kata ulaşabilirken, Almanya diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında da en adaletsiz ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

DIW’nin araştırmasının sonuçları, Almanya’daki en zengin 40 bin hanenin yer aldığı binde birlik kesim ülkedeki zenginliklerin yüzde 17’isini elinde bulunduruyor. Ülke nüfusunun en yoksul 20 milyon hanesinin sahip olduğu zenginlik ise toplamın sadece yüzde 2,5’ine denk geliyor. Bu da, en zengin kesim içindeki bir hanenin en yoksul kesimden bir haneye oranla yaklaşık 34 bin kat daha fazla mülke sahip olduğunu gösteriyor.

Ülkenin en yüksek gelir ve mülk düzeyinden aşağılara doğru inilmesi halinde de aradaki uçurum binlerce kat olarak görülüyor. Buna göre, Almanya’daki en zengin yüzde 1’lik kesim tüm ülke zenginliğinin yüzde 33’üne sahip.

FRANSA, İSPANYA VE YUNANİSTAN’A ORANLA DAHA BÜYÜK BİR UÇURUM

DIW’nin araştırmasında ayrıca Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere ait veriler de incelendi. Bu ülkelerde de zengin-yoksul arasındaki gelir dağılımındaki uçuruma işaret edilirken, Almanya’da bunun çok daha belirgin olduğu vurgulandı.

Dört ülkeye ait verilerin karşılaştırıldığı araştırmada, zenginler ve yoksulların varlıkları arasındaki en büyük fark Almanya’da, en azı ise Yunanistan’da görüldü. Almanya’nın en zengin yüzde 10’luk kesimi ülkedeki tüm zenginliklerin yüzde 63,7’sine sahipken, Yunanistan’da bu oran yüzde 40,9.

Fransa’da en üst gelir grubundaki yüzde 10’luk kesim ise tüm zenginliklerin yüzde 51,7’sini, İspanya’daki aynı gruptaki yüzde 10 ise tüm varlıkların yüzde 44,4’ünü elinde bulunduruyor.

En yoksul yüzde 10’luk kesime dair rakamlarda da Almanya en kötü durumdaki ülke olarak öne çıkıyor. Almanya’da toplumun en yoksul yüzde 50’lik kesimi tüm zenginliklerin sadece yüzde 2,5’ine sahip olabiliyorken, bu oran Fransa’da yüzde 5,3, Yunanistan’da yüzde 12,1 ve İspanya’da yüzde 12,8’le sınırlı kalıyor.

ZENGİNLERİN MAL VARLIĞI KOLAY KOLAY TESPİT EDİLEMİYOR!

DIW’nin araştırmasında ayrıca, toplumun refah düzeyi en yüksek olan kesimine dair bugüne kadar yapılan tahmin sonuçlarının oldukça düşük olduğuna dikkat çekildi. Araştırmada, alt ve orta gelir düzeyindeki birey veya hanelerin gelirlerinin rahatlıkla tespit edilebildiği kaydedilirken, zenginlerin mal varlıklarının tespitinin ‘kolay olmadığı’ da belirtildi.