Yoksulluk oranı yüzde 10’un altına düştü; Afrika halen tehlikede

Dünya Bankası tarafından yayınlanan yoksulluk raporuna göre, dünya üzerinde yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranı bu yıl ilk kez yüzde 10’un altına düştü.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan yoksulluk raporuna göre, dünya üzerinde yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranı bu yıl ilk kez yüzde 10’un altına düştü. Raporda, aşırı yoksulların yarısının halen Afrika kıtasında yaşadığı ve bazı ülkelerdeki durumun ‘endişe verici’ olduğu uyarısı da yapılıyor.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan 2015 yoksulluk raporunda, bu yıl itibariyle aşırı yoksulluk içinde yaşayanların sayısının 702 milyon ile yüzde 9,6 olacağı savunuldu. Rapora göre, yoksulluk oranı ilk kez yüzde 10’un altına düşmesine rağmen özellikle Afrika kıtasında ‘endişe verici’ boyutlarda olmaya devam ediyor.

Yoksulluk sınırının kişi başına günlük 1,25 dolardan 1,90 dolara yükseltildiğinin hatırlatıldığı Dünya Bankası raporunda, Hindistan başta olmak üzere Asya ülkeleri ile Güney Amerika’da aşırı yoksullukta önemli bir düşüş sağlandığı belirtiliyor. Ancak raporda özellikle Sahara altı Afrika ülkelerinde aşırı yoksulların oranının yüzde 35,2 ile oldukça yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Raporda yer alan bilgilere göre, Afrika’daki yoksullar tüm dünyadaki yoksulların neredeyse yarısını oluşturuyor. Yoksulluk sınırı altında yaşayanların en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 80’e varan oranlarla Madagaskar ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti oldular.

Dünya Bankası raporunda özellikle Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerindeki yoksulluğa ilişkin ‘güvenilir verilerin olmadığı’ ve bu bölgelerde yaşanan çatışma ve iç savaşlar nedeniyle verilerin güvenilirliğinin tespit edilemediğinin altı çizildi.

Dünya Bankası’nın yoksulluğa ilişkin son verilerinin yayınlandığı 2012 yılında dünya genelindeki aşırı yoksulların oranının 902 ile yüzde 13 olduğu kaydedilmişti. Yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranı 1999 yılında ise yüzde 29 ile bugünküne oranla üç kat daha fazlaydı.

Raporu değerlendiren Dünya Bankası Ekonomi şefi Kaushik Basu, yoksullukla mücadelede önümüzdeki yıllarda bazı türbülansların yaşanabileceği uyarısını yaptı.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ise, eldeki verilere dayanarak, yoksulluğa son veren ilk nesilin günümüz nesli olabileceğini savundu. Kim, raporda yer alan sonuçların Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz hafta yoksullukla mücadeleye dair kabul ettiği 17 hedefin gerçekleştirilmesi için önemli bir ‘heyecan’ kaynağı olabileceği de söyledi.