Yeni savaş planı insansız hava ordusu!

Yeni savaş planı insansız hava ordusu!

ABD, Ýsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi devletler savaş uçaðı, tank gibi araçlar yerine giderek insansız hava araçlarına odaklanıyor. Washington yönetiminin yeni savaş planın bir parçası olarak ÝHA’lar ve gizli operasyon üstleri tüm dünyada yaygınlaşıyor. Bu stratejinin bir ayaðı da Kürdistan’da geçen ay faaliyete başladı.

Ýki hafta önce CIA Başkanı David Petraeus, El Kaide ile savaşta ABD'nin öncelikler listesinde ilk sıraya yükselen Yemen’de düzenlenen insansız hava araçları operasyonlarında "kimlik tespiti olmadan" vurma izni istemişti. Şimdi bu daha fazla ölüm izni Obama tarafından verildi.

CIA, Yemen'de kimlik tespiti yapmadan insansız hava araçlarıyla saldırı düzenleme talebi Nobel Barış Ödülü sahibi ABD Başkanı Barack Obama yönetimi tarafından kabul edildi. Çıkan karara göre CIA, Yemen'de El Kaide ile baðlantılı olduðunu düşündüðü herkese karşı ÝHA saldırıları düzenleyebilecek.

Obama’nın onay verdiði ÝHA operasyonları aslında bir süredir Washington yönetiminin ‘büyük savaşlar yerine, giderek küçük gizli operasyonlara odaklanma’ politikasının bir parçası olarak deðerlendiriliyor.

ÝHA’LAR 2800 KÝŞÝ ÖLDÜRDÜ

ÝHA kullanımında birinci sırada yer alan ABD, şu ana kadar bu araçlarla çoðu Afganistan ve Pakistan'da olmak üzere 2800 kişi öldürdü.

ABD, Ýsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi devletler savaş uçaðı, tank gibi araçlar yerine giderek insansız hava araçlarına odaklanıyor.

Savaş tarihi araştırmaları yapan Steven Zaloga geçen yıl Ekim ayında Der Spiegel’e verdiði demeçte, 2002 yılında Amerika’da 550 milyon dolar harcanan ÝHA'lara geçen yıl 5 milyar dolar harcandıðını belirtiyor.

40 ÜLKE KULLANIYOR

Tüm dünyada hızla yaygınlaşma eðiliminde olan ÝHA’lar açısından en önemli pazar Ortadoðu ülkeleri. Mısır, Suudi Arabistan, Umman, Türkiye, Ýtalya, Malezya Hindistan ve Avustralya öne çıkan ülkeler.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre, 40'dan fazla ülkenin ordusunda ÝHA bulunuyor.

ÝHA’LAR AB’DE GÖÇMENLERE KARŞI

Bu arada Avrupa Birliði de sınırları, göç hareketini, toplumsal olayları insansız hava araçları ile gözlemeyi bir süredir tartışıyor. AB Sınırlarını Koruma Ajansı “Frontex”in özellikle Akdeniz’den AB’ye girmeye çalışan göçmenlerle mücadelede ve Türk-Yunan sınırındaki sorunlarda insansız hava araçlarını devreye sokmak istediði belirtiliyor.

Araştırmacı Zaloga'ya göre önümüzdeki on yılda dünyada ÝHA pazarının büyüklüðü 94 milyar dolara ulaşacak ve iPhone'dan sonra en popüler teknoloji ÝHA olacak.

DÖRT GÜNDE BÝR ÝHA SALDIRISI

Nitekim Afganistan'daki insanlı askeri operasyonlar azaltılırken ÝHA operasyonları arttırılmış durumda. Halen dört günde bir ÝHA saldırısı düzenleniyor. George W. Bush döneminde ise ortalama 47 günde bir ÝHA saldırısı düzenleniyordu.

Mevcut durumda Amerika’da 230 adet ÝHA bulunuyor. Etiyopya, Seyşeller ve Cibuti'de gizli tutulan ÝHA üsleri bulunduðu ortaya çıktı.

YENÝ SAVAŞ ALANI YEMEN

Obama döneminde tırmanışa geçen ÝHA kullanımının önümüzdeki günlerde Yemen’de daha fazla can alması tahmin ediliyor. Zaten Irak ve Afganistan’dan sonra Yemen giderek ABD için bir savaş cephesi haline gelmiş durumda.

Ülkenin kuzeyde isyancı Şiilerle, güneyde ayrılıkçılarla ve yoksullukla boðuşan Yemen mevcut durumda El Kaide’nin kalesi ve üstlenme merkezi konumunda.

Yemen son 20 yıldır 1990’da Saddam Hüseyin’in ordusunu Kuveyt’ten çıkarmak için verilen ABD öncülüðündeki savaşa destek vermeyi reddettiði için bir milyon Yemenli işçinin Suudi Arabistan tarafından sınırdışı edilmesinden bu yana istikrarsız bir halde.

El Kaide örgütüyle ilişkili Ensar el Şeria adlı örgüt son yıllarda ülkede etkisini artırırken, özellikle aşiretlerin aðırlıkta olduðu Şebva, Abyan ve Marib vilayetlerinde son yıllarda ABD insansız uçaklarla düzenlediði saldırılarda çok sayıda sivili katletti.

Nitekim Amerika’nın yeni cephesi Yemen’deki savaşı Afganistan ve Irak’tan farklı olarak ÝHA’larla yürütüyor.

YENÝ SAVAŞ STRATEJÝSÝ ŞIRNAK’TA

ABD, yeni savaş stratejisini bir süredir Afganistan ve Yemen’de deniyor. Geniş savaşlar yerine, küçük gizli operasyonlar, gizli üstlere odaklanan ABD, Türkiye, Ürdün’ün doðusu ve Irak sınırına özel operasyon üstlerinin kurulmasını gündemine almış bulunuyor.

“Daha çok insansız hava aracı, daha az asker” olarak da adlandırılan bu stratejinin bir ayaðı aslında Kürdistan’da geçen ay faaaliyete başladı. Ýlk kez ANF’nin duyurduðu habere göre Şırnak'ta bir yıldır yapımı süren ABD denetimindeki radar üssü Şırnak-Şenoba-Uludere üçgenindeki Gürvil bölgesinde hakim bir tepede faaliyete başladı. Gürvil tepesinde kurulan radar üssünün insansız hava araçlarını kontrolün yanısıra Güney Kürdistan ile Ýran hava sahasını kontrol edeceði belirtiliyor.

ANF NEWS AGENCY