WEF: Kadın-erkek gelir eşitliği için 170 yıl gerekiyor

Merkezi İsviçre’nin Cologny kasabasında bulunan Dünya Ekonomi Forumu (WEF) tarafından hazırlanan kadın-erkek gelir eşitsizliğine dair rapora göre, bugünkü şartlarda devam edilmesi halinde ücret eşitliğine ancak 170 yıl sonra ulaşılacak.

Dünyanın farklı bölgelerinde kadın-erkek ücret eşitliğinin 50 ila bin yıl arasında süreler alabileceği de öngörülüyor.

144 ülkenin verileri incelenerek hazırlanan rapora göre, kadın ve erkekler arasındaki ekonomik eşitsizlik halen 100‘e 59 gibi bir seviyede seyrediyor. Bu da 2006 ve 2008’den bu yanaki en olumsuz seviyede olunduğunu gösteriyor.

Mevcut gidişata yönelik ciddi bir çaba olmaması halinde ise dünyada ortalama kadın-erkek ücret eşitliğinin ancak 2186 yılında, yani tam 170 yıl sonra sağlanması mümkün olabilecek.

Rapora göre, kadın-erkek ücret eşitsizliğinin en az olduğu ülke İzlanda olurken, Finlandiya, Norveç ve İsveç bu alanda en iyi konumda olan diğer ülkeler oldular. Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ülkesi Almanya’nın 13’üncü sırada yer aldığı belirlenen rapora göre, Filipinler, Ruanda, Nikaragua ve Burundi gibi gelişmekte olan ülkeler bile Almanya’dan önde geliyor.

Dünyanın farklı bölgelerindeki ücret eşitsizliğinin ise birbirinden oldukça farklı sürelerde aşılması mümkün olacak. Buna göre, Batı Avrupa’da 47 yıl içinde, Güney Asya’da ise ancak 3000 yılından sonra kadın ve erkekler ortalama eşit ücretlere sahip olabilecek.