Ýrlanda'da kritik AB referandumu

Ýrlanda'da kritik AB referandumu

Yunanistan'dan sonra kemer sıkma politikalarının en sıkı uygulandıðı Ýrlanda'da halk 31 Mayıs'ta AB bütçe anlaşması için sandık başına gidecek. Hollanda'da hükümetin çökmesine neden olan anlaşmaya Ýrlandalılar "hayır" demesi yeterli olmayacak. Ancak çoðunluðun "hayır" demesi Kenny hükümeti üzerindeki baskıyı artıracak.

2007 yılında dünya ekonomik krizinin Euro bölgesinde vurduðu ilk ülke Ýrlanda'ydı. Yunanistan'ın ardından ekonomik krizde gözlerin çevrildiði ikinci ülke Ýrlanda'da "teslim bayraðını" çekmiş, Brüksel ile IMF'nin şartlarını kabul ederek 2010'nun sonunda 67 Milyar Euro'luk ilk yardım paketini almıştı.

Ancak ekonomik büyümenin neredeyse durduðu ülkede AB'nin baskısıyla üç yıldır uygulanan kemer sıkma politikası Ýrlandalıları perişan etmiş durumda. Ýşsizlik oranının yüzde 14'e ulaştıðı Ýrlanda'da vergiler yükselirken, memur maaşları yüzde 20 oranında düşürüldü, sosyal yardımlar büyük oranda kesintiye uðradı.

ANLAŞMAYI EN AZ 12 ÜLKE KABUL ETMELÝ

Böyle bir tabloda Ýrlanda halkı AB bütçe anlaşmasının kabul edilmesi için 31 Mayıs Perşembe günü sandık başına gidecek. AB ülkelerinde bütçe açıðını azaltmayı amaçlayan aynı anlaşmanın Hollanda'da da kabul edilmesi için yapılan hükümet görüşmelerinde büyük anlaşmasızlık çıkmış ve erken seçim kararı alınmıştı.

Ýrlanda'da ise durum biraz daha farklı. 2011'de başa gelen Enda Kenny'nin başbakanlıðındaki hükümet, anlaşmayı referanduma götürme kararı aldı. Ancak Ýrlanda halkının "hayır" ve "evet" demesi anlaşmanın hayata geçirilmesi için yeterli olmayacak. Çünkü bütçe anlaşması, diðer AB anlaşmalarından farklı olarak üye ülkeler "veto" hakkına sahip deðil.

Alman başbakanı Angele Merkel'in ısrarıyla hazırlanan bütçe anlaşmasının hayata geçmesi için 17 üyeli Euro bölgesinde en az 12 ülkenin anlaşmayı kabul etmesi gerekiyor. Fakat Ýrlanda halkının kararı hem Dublin hükümetinin iç politikalarını ve hem de Brüksel'deki dengeleri etkileyecek.

Referanduma günler dün televizyon kanallarından halka seslenen başbakan Kenny ise "Ülkemizin atabil olması için referandumda güçlü bir şekilde evet demeliyiz. Çünkü bütçe disiplini anlaşması daha fazla borçlanmayı frenleyecek, yatırımlara güven verecek" şeklinde konuştu.

Muhafazakar lider Kenny, referandumdan "evet" çıkması için 4 milyon nüfusluk ülkeyi baştan sonra gezerken, Yunanistan'da olduðu gibi aşırı saðcı ve sol partilerinin yükselişe geçmesi dikkat çekiyor.

ANF NEWS AGENCY