UNAIDS: AIDS’den ölümler azalıyor

‘Çağımızın vebası’ olarak bilinen ve on milyonlarca insanın yakalandığı AİDS’e karşı mücadelede önemli başarılar elde edildiği bildiriliyor.

‘Çağımızın vebası’ olarak bilinen ve on milyonlarca insanın yakalandığı AİDS’e karşı mücadelede önemli başarılar elde edildiği bildiriliyor. 2030 yılına kadar tümüyle yok edilmesi hedeflenen AIDS’den ölümlerde azalma devam ederken, hastalığa yol açan HIV virüsünün bulaşma hızı da düşüşe geçiyor.

Merkezi Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı (UNAIDS) tarafından yayınlanan rapora göre, 2014 yılı sonu itibariyle tüm dünyada halen 36,9 milyon kişi HIV virüsüyle yaşıyordu. Bu da, 2013 yılına oranla 700 bin kişilik bir artışa tekabül ediyordu.

2014 yılında AIDS’den yaşamını yitirenlerin sayısı 1,2 milyon olurken, bir önceki yıl ise 1,3 milyon ölüm yaşanmıştı. Son 10 yılda ölüm oranlarının yüzde 42 oranında azaldığı da raporda yer aldı.

VİRÜSE YAKALANAN ÇOCUKLARIN SAYISI AZALDI

Rapora göre, 2014 yılında HIV virüsü bulaşan yetişkinlerin sayısı 1,8 milyonla bir önceki yıla göre aynı düzeyde kalırken, çocuklarda 220 bin olarak gerçekleşti. 2013 yılında HIV virüsü bulaşan çocukların sayısı ise 250 bin olmuştu.

AFRİKA 26 MİLYONA YAKIN VAKA İLE HALEN RİSK ALTINDA

UNAIDS raporuna göre, AIDS halen büyük oranda Afrika kıtasında etkili olmaya devam ediyor. Afrika’da toplamda 25,8 milyon kişi AIDS ile yaşarken, bunlardan 1,4 milyonu geçen yıl virüsün bulaştığı kişilerden oluşuyor.

AIDS’e yol açan HIV virüsünün bulaştığı kişilerin sayısı Doğu Avrupa, Orta Asya ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde artış gösteriyor. Yeni HIV vakaları Doğu Avrupa’da yüzde 30, Orta Asya’da ise yüzde 26 oranında arttı.

Asya’da yeni virüs vakalarında yüzde 31, Latin Amerika’da ise yüzde 17’lik bir azalma kaydedildi. Asya’da toplam 5 milyon, Latin Amerika’da ise 1,7 milyon AIDS hastası bulunuyor.

ÖNLEYİCİ TEDAVİLER YAYGINLAŞTIKÇA ÖLÜMLER AZALIYOR

Raporu açıklayan UNAIDS Direktörü Michel Sidibé, hastalığın 2030 yılına kadar tümüyle yok edilmesi hedefinin ‘halen mümkün’ olduğunu söyledi. Sidibé, hastalığa yakalanan kişilerin artış hızının düşmesinde en önemli etkenin, tedavi olanaklarının Afrika dahil tüm kıtalara yayılması olduğunun altını çizdi.

Afrika kıtasında 2002 yılında sadece 100 bin kişi terapi ve antiretroviral tedavilerden faydalanabilirken, bu sayı 2014’te 10,7 milyona ulaştı. Afrika’daki ölümlerde son 10 yılda yüzde 48’lik bir azalma kaydedildi.

Yine başta eşcinseller olmak üzere virüsün bulaşma riskinin yüksek olduğu bireyler için önleyici tedavi rolü görecek yeni bir ilacın bulunması da olumlu etmen olarak görülüyor. İlaç tedavisinin cinsel ilişki öncesinde alınacak koruyucu önlemlerin yerini alması mümkün değilse de, tedaviye erken başlanmasının hastalığı yüzde 96 oranında azaltacağı belirtiliyor.