Umman Sultanı Tahran’da görüşmeler yapıyor

Batılı ülkeler ile İran arasında arabuluculuk yapan Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Tahran’a ziyarette bulundu.

Başta nükleer mesele olmak üzere kilit dosyalarda Batılı ülkeler ile İran arasında arabuluculuk yapan Uman Sultanı, pazar günü Tahran’a ulaştı. Ziyaret iki gün sürecek.

İran Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Heysem bin Tarık’ın Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptığı görüşmede “sanayi- ticaret”, “savunma ve güvenlikle ilgili işler”, “deniz ulaşımı ve mali-parasal ilişkiler” ve çift taraflı ilişkilerin daha de geliştirilebileceği başka alanlar ele alındı.

Açıklamada, “Tahran ve Maskat’ın bölgesel iş birliği, güvenliğin güçlendirilmesi ve istikrarı, barış, ve bölge uluslarının refahı konusunda ortak görüşleri var” denildi.

Umman resmi haber ajansı ONA, her iki yöneticinin yatırımları teşvik etmek için anlaşmalar ve anlaşma protokolleri imzaladığını duyurdu.

Bundan bir yıl önce Reisi de Maskat’ı ziyaret ederek iki ülke arasında bir dizi ticari anlaşmayı imzalamıştı.

Umman Sultanı’nın ziyareti bölgesel ilişkilerde yeni bir dönemin yaşandığı sırada gerçekleşti. İki büyük bölgesel rakip olan Suudi Arabistan ve İran, 2016’dan beri kesik olan diplomatik ilişkilerini mart ayında yeniden tesis etmeye karar verdi.

Umman, çoğu komşu ülkenin aksine İran ile uzun zamandı iyi ilişkiler içerisinde ve düzenli bir şekilde Tahran ile Ortadoğu ülkeler ve Batı arasında arabuluculuk rolü üstleniyor. Umman, İran ile ABD arasında da müzakereleri kolaylaştırmıştı.

Heysem bin Tarık, İran’dan önce Mısır’ı ziyaret ederek devlet başkanı Abdul Fettah El Sisi ile görüştü. Tahran da Kahire ile ilişkilerini yeniden kurmak istiyor.