Türkiye‘den İncirlik’e karşılık Ermeni Soykırımı’nda geri adım şantajı

Mülteci krizi sonrasında kirli pazarlıklarıyla gündemden düşmeyen Türk ve Alman hükümetlerinin İncirlik Üssü’ne karşı Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarı üzerinden pazarlıkları sürüyor.

2 Haziran’da Alman Federal Meclisi’nde kabul edilen soykırım tasarısı ardından AKP hükümetinin İncirlik Üssü’nü Alman milletvekillerinin ziyaretine yasaklama kararı gelmişti. İncirlik’te görev yapan 240 kadar Alman askerinin görev süresinin uzatılacağı Aralık ayına kadar ziyarete izin verilmemesi durumunda birçok Alman parlamenterin karşıt yönde oy kullanması bekleniyor.

AKP hükümetinin ise Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Angela Merkel hükümetinden Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Meclis kararına ‘mesafe alması’ yönünde pazarlık yaptığı bildiriliyor. Der Spiegel dergisinin Alman Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı iddiasına göre, Türk diplomatlar, Angela Merkel ya da Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’den bu yönde bir açıklama yapılmasını istiyor.

Türk Dışişleri’nin özellikle ‘soykırım’ teriminin ‘hukuki bir anlamının olmadığı’ yönünde bir açıklama için şantaj yaptıkları da iddialar arasında.

CDU İLE SPD ARASINDA GÖRÜŞ FARKI VAR İDDİASI

Türkiye’nin bir yandan İncirlik Üssü, diğer yandan da Mülteci Anlaşması üzerinden yaptığı pazarlıkların Angela Merkel başkanlığındaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından kısmen kabul edildiği, ancak koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) içerisinden buna itirazlar yükseldiği de bildiriliyor.

Redaktionsnetzwerk Deutschland gazetelerine konuşan SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, Ekim ayına kadar İncirlik’e gidilmesine izin verilmemesi halinde Alman askerlerin görev süresinin uzatılmaması yönünde tavsiyede bulunacağını söyledi.

Buna karşılık CDU Grup Başkanı Volker Kauder ise, sözde DAİŞ’e karşı mücadeleyi bahane ederek, Alman askerlerinin Türkiye’de kalmasında ısrar ediyor. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Kauder, Alman askerlerinin Türkiye’de kalmasının ‘Erdoğan’a iyilik yapmak için olmadığını’ söylerken, bunun bir NATO görevi olduğunu savundu.

Kauder’in Türkiye’nin yakında Alman parlamenterlere izin verileceği yönündeki beyanı ise, arka plandaki pazarlıkların geldiği aşamayı gösteriyor.

TÜRK ORDUSU ALMANLARA MUHTAÇ KONUMDA

Öte yandan, 15 Temmuz darbe girişimi ardından Türk Hava Kuvvetleri’nde yapılan büyük tasfiyeler ardından hareket edemez hale geldiği biliniyordu. Bu da, Türkiye’nin şantajlarına rağmen Alman askerlerinin varlığına dahi ihtiyaç duyar halde olduğunu gösteriyor.