Tunus'ta diplomalı işsizler eylemde

Tunus'ta diplomalı işsizler eylemde

Tunus’ta diplomalı işsizler, hükümet binası önünde bir araya gelerek iş istedi. Eylemciler, Bin Ali rejiminin devrilmesi ardından hiçbir şeyin deðişmediði, aksine kötüleşme olduðu tepkisinde bulundular.

Diplomalı Ýşsizler Birliði’nin aðrısı üzerine ülkenin bir çok bölgesinden onlarca genç başkent Tunus’taki hükümet binası önünde toplandı. Eylemciler yoðun polisiye tedbirler altında, “Yasemin Devrimi”, “Ýş, Özgürlük, Onur” şeklinde sloganlar attı.

Diplomalı Ýşsizler Birliði Genel Koordinatörü Salem Ayari, “Ben Ali rejimini deviren ayaklanmanın katalizörü işsizlikti, ama hiçbir şey deðişmedi, aksine sorunlar aðırlaştı” dedi.

Eylemciler, Türkiye AKP’sine sempatisini gizlemeyen ve hattan AKP hükümeti tarafından finanse edildiði iddia edilen iktidardaki Ýslamcı Ennahdha hükümetine sert tepki gösterdiler.

Diðer bir eylemci, Ennahdha’nın “halkın günlük yaşamına hiçbir etkisi olmayan vaatleri allayıp pulladıðını” söyledi. Eylemci, “Umutsuzuz ve tünelin sonunu görmeden sonsuz bir şekilde beklemekten usandık” diye belirtti.

Tunus’ta işsizlik rejimin devrilmesinden sonra yüzde 14’ten yüzde 18’e yükseldi. Resmi rakamlara göre 10 milyonu aşkın nüfusun 750 bini işsiz durumda. Bunun 200 bine yakını da yüksek eðitim diploması sahiplerinden oluşuyor.

Özgürlük ve demokrasi talebiyle Bin Ali rejimini deviren sokaklar, bu kez Ennahda hükümetinin baskısı altında. Son aylarda Ennahdha hükümetine yönelik protestolar yoðunlaştı.

Aralık 2010’da Sidi Bouzid kentinde Muhammed Buazizi isimli bir gencin bedenini ateşe vermesi, bugün adına Arap Baharı denilen ayaklanmaları ateşlemişti. Tunus’taki ayaklanma 14 Ocak 2011’de Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin düşmesiyle sonuçlanmış. Bin Ali’nin Suudi Arabistan’a kaçmasıyla 23 yıllık iktidar sona ermişti.

ANF NEWS AGENCY