Tsipras: Eski sistemin partileriyle koalisyon yok

Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak erken genel seçimlerde radikal sol koalisyon Syriza’nın yeniden birinci güç olmasına kesin gözüyle bakılırken, Aleksis Tsipras ‘eski sistemin partileriyle’ yürümeyeceklerini yineledi.

Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak erken genel seçimlerde radikal sol koalisyon Syriza’nın yeniden birinci güç olmasına kesin gözüyle bakılırken, Aleksis Tsipras ‘eski sistemin partileriyle’ yürümeyeceklerini yineledi.

Haftalık Realnews gazetesine konuşan Syriza lideri Aleksis Tsipras, seçmenlere seslenerek 20 Eylül’de partisine parlamentoda ‘güçlü bir dönem ve çoğunluk’ sağlaması çağrısında bulundu. Beklentisinin ‘basit, açık ve demokratik’ olduğunu vurgulayan Tsipras, önümüdeki 4 yıl boyunca güçlü bir iktidara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın Pasok ve Yeni Demokrasi (ND)’nin 40 yıl boyunca faydalandığı çift partili sistemden çıkması gerektiğinin altını çizen Tsipras, “(Seçimler) son 40 yılda ülkedeki siyasi hayatı domine eden ND ve Pasok’lu çift parti sisteminden çıkmak için de fırsattır. Geriye dönüş yapmamak ve ileri doğru sıçrama yapmamış hayati önemdedir” diye konuştu.

‘ESKİ SİSTEMİN PARTİLERİYLE YÜRÜMEYECEK’

Bağımsızlar olarak bilinen ve Ocak ayında partisiyle koalisyon yapan Anel dışındaki diğer partilerin ‘eski sistemin partileri’ olduğunu yineleyen Aleksis Tsipras, Anel’in ülkenin geleceği için önemli olan rolü oynayabileceğini belirtti. Tsipras, Ocak ayından bu yana AB ve IMF’nin öncülüğündeki bir ‘ekonomik savaşa’ maruz kaldıklarını ve kendisinin ‘Yunan halkının verdiği göreve sadık kaldığını’ dile getirdi.

Syriza’nın açıklanan seçim programında tarım sektörüne ağırlık vererek üretimin yeniden yapılandırılması, bankacılık sisteminin güçlendirilmesi, yolsuzlukla mücadele, istihdam ve çevrenin korunması da bulunuyor.

Tsipras’ın ‘eski sistemin partileri’ olarak nitelendirdiği ND ve Pasok ile sol merkez parti To Potami ise seçim propagndalarında diğer partilerle ittifaka açık olduklarını söylüyorlar. ND lideri Vangelis Meimarakis, ‘ülkenin siyasi istikrarının sağlanması’ gerektiğini söylediği bir televizyon konuşmasında, koalisyonlara açık olduklarını belirtmişti.

Benzer şekilde Pasok lideri Fofi Gennimata, demokratik sol parti Dimar ile koalisyon kurmak istediklerini söylerken, Aleksis Tsipras’ın ‘hatalar yaptığını’ söylemesine rağmen ‘işbirliği yapmak istemediğini’ savundu.

ANKETLER SYRİZA’NIN YİNE BİRİNCİ OLACAĞINI GÖSTERİYOR

Son günlerde yapılan MRB anketine göre ise, Yunan halkının yüzde 22’si Syriza’nın içerisinde olduğu bir koalisyona sıcak bakarken, ND’nin içerisinde olduğu bir koalisyona destek verenlerin oranı yüzde 21,4.

20 Eylül seçimlerine ilişkin anketlerin tümünde Syriza’nın birinci parti olması kesin iken, ikinci parti ND ile arasındaki oy farkı 1 ile 8 puan arasında değişiyor. Bridging Europe tarafından düzenlenen bir ankete göre, yüzde 26,8 oy alacak Syriza ile ND arasındaki oy farkı yüzde 8 olacak.

Ancak Syriza’nın birinci parti olarak 300 sandalyeden 50’sini direkt olarak kazanacak olmasına rağmen tek başına 151 sandalyeye ulaşması uzak bir ihtimal olarak görülüyor. Eski Maliye Bakanı Panayotis Lafazanis öncülüğünde Syriza’dan ayrılanların kurduğu Laiki Enotita’nın da Syriza’nın oylarını etkileyeceği biliniyor.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan birçok anket de Syriza’nın Ocak seçimlerine oranla oy kaybına rağmen büyük farkla birinci olacağını gösteriyordu. Metron Analysis tarafından açıklanan bir ankette, Syriza’nın yüzde 29, ND’nin yüzde 27,8 oy oranına ulaşacağı ortaya çıkmıştı. Aşırı sağcı Altın Şafak’ın yüzde 8,3 oy oranına ulaştığı ankette merkez partisi Potami’ye yüzde 6,7, Laiki Enotita’ya yüzde 4,1, Anel’e yüzde 3 oy çıktı.

Alpha TV tarafından Marc adlı şirkete yaptırılan ankette ise oy oranları Syriza yüzde 25,3; ND yüzde 23,2; Potami yüzde 5,8; Altın Şafak yüzde 5,5; Laiki Enotita yüzde 3,8 şeklinde olmuştu.

300 üyeli Yunanistan Parlamentosu için yapılacak seçimlerde birinci gelen partiye direkt olarak 50 sandalye veriliyor. Ocak ayındaki seçimlerde yüzde 36,3 oy oranına ulaşan Syriza, 149 sandalye elde etmiş ve kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sağcı parti Anel ile koalisyon kurmuştu.