Timoşenko'nun Kürt siyasetçilerden farkı ne?

Timoşenko'nun Kürt siyasetçilerden farkı ne?

Aralarında vekillerin de olduðu 2 bine yakın siyasi tutsaðın haftalarca süren açlık grevine sessiz kalan batılı ülkeler, Ukrayna'nın eski başbakanı Timoşenko'nun bir haftalık açlık grevi karşısında Kiev yönetimini boykota geçti. AB, Kiev'e "birliðe girmeyi unut" derken, Haziran ayında Ukrayna'da oynanacak Euro 2012 futbol karşılaşması tehlikede.

2004'te Ukrayna'yı sarsan ve batılıların "Turuncu Devrim" olarak adlandırdıkları hareketin liderlerinden birisiydi. Hatta batılı medya onu "Jan Dark"a benzetmişti. Saçına yaptıðı örgüyle hafızalara kazınan Yuliya Timoşenko, eşi ile girdiði gaz ticaretinde daha gençlik yıllarında ülkenin en zenginleri arasına girdi.

1995-1997 yılları arasında Ukrayna'nın dev enerji şirketi EESU'nun başkanlıðını yapan Timoşenko'nun o dönemki serveti 100 milyonlarca Dolar olarak tahmin ediliyordu. Seçimlere hile karıştıðı gerekçesiyle patlak veren protestoların sonucunda 2005'in Şubat ayında ülkenin ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

Koalisyon hükümeti ancak birkaç ay dayanabildi. 2007'deki seçimlerde ise partisinin aldıðı yüzde 34 oy, onu ikinci kez başbakan yaptı. 2010'a kadar kaldıðı başbakanlık koltuðunda Timoşenko'ya aðır ithamlar yönetildi. 2008/2009 kış aylarında Rusya ile yaptıðı doðalgaz alım anlaşmalarında görevini kötüye kullanmaktan ve ülkeyi zarara sokmaktan dolayı geçtiðimiz yıl hakkında dava açıldı.

188 MÝLYON DOLAR ZARAR ETTÝRDÝ

Ekim ayında sonuçlanan yargılamada mahkeme, Ukrayna enerji şirketi Naftogaz'ın Moskova yönetimiyle yaptıðı anlaşma yüzünden Timoşenko'nun ülkesine 188 milyon dolar zarara neden olduðunu hükmetti. Timoşenko'yu 7 yıl hapis cezası veren mahkemenin kararı ülke içinde protestolara neden olurken, dış dünyadan Kiev yönetimine tepki yaðdı.

Timoşenko, 2009'daki ekonomik kriz döneminde Rusya ile "Piyasa şartlarına göre sizden gaz alacaðız" anlaşması yapmış, petrol varil fiyatları hızla yükselince ülkesi birkaç kat pahallı yakıt almak zorunda kalmıştı. Ülkesinin sanayisine büyük zarar veren Timoşenko, iddiaları yalanlayarak Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in komplosuna kurban gittiðini öne sürdü.

Cezaevinde zor şart altında kaldıðı iddiasıyla Şubat ayında Timoşenko'yu ziyaret eden bir grup Alman hekim, saðlık durumundan dolayı onun cezaevinde kalamayacaðını rapor etti. 19 Nisan 2012'de ise Timoşenko hakkında bu kez vergi kaçakcılıðı ve dolandırıcılıktan dava açıldı. Davayı protesto eden Timoşenko, bir sonraki gün süresiz açlık grevine başladıðını duyurdu.

AVRUPA'DA TÝMOŞENKO KRÝZÝ!

Bir haftanın ardından Timoşenko'ya cezaevinde kötü muamele edildiði ve saðlık durumunun kötüleştiði haberleri batı medyasının manşetlerine taşındı. Birçok batılı lider Kiev ziyaretini iptal ederken, 11-12 Mayıs’ta Ukrayna'nın Yalta kentinde yapılacak Doðu Avrupa Ülkeleri Zirvesi’ne Almanya, Avusturya, Ýtalya, Slovenya ve Çek katılmayacaðını duyurdu.

Başını Almanya başbakanı Angela Merkel'in çektiði bazı liderler ise yaz aylarında Ukrayna'da oynanacak Avrupa Futbol Şampiyonası'nın boykot edilebileceði sinyallerini verdi. Merkel hükümetinin bu konudaki tavrı önemli, çünkü Euro 2012, 9 Haziran günü Kiev'de Almanya-Portekiz arasında oynanacak maçla start alacak.

Çarşamba günü Berlin hükümeti bir adım daha ileri gitti. Alman basınına konuşan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Ukrayna hükümetini Timoşenko'ya uyguladıðı muameleden dolayı sert şekilde uyardı. Ukrayna'nın Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olarak insan hakları şartlarını yerine getirmesi gerektiðini söyleyen Westerwell Kiev'i Avrupa Birliði'ne almamakla tehdit etti.

KÜRT SÝYASETÇÝLER 52 GÜN AÇ KALMIŞTI!

Timoşenko'nun açlık grevine başladıðı 20 Nisan günü Avrupa'nın bir başka kentinde 15 Kürt siyasetçisinin açlık grevi eylemi 51. günündeydi. Fransa’nın Strasbourg kentinde 1 Mart'ta başlayan eylem haftalarca, bir grup duyarlı sosyal demokrat ve sol politikacı dışında hiç bir Avrupalı liderin dikkatini çekmedi.

Aylardır tecritte altında bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın saðlıðını, güvenliðini ve özgürlüðünü merkezine alan ve taleplerini 6 madde olarak formüle eden eylemciler, 22 Nisan'da 52 günün ardından bazı Avrupalı kurumlar ve KCK'nin çaðrısıyla grevlerini sona erdirdi. Aynı şekilde 15 Şubat'tan itibaren 21 Nisan’a kadar aralarında BDP'nin tutuklu milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız'ın da olduðu 2 bine yakın siyasi tutsak cezaevlerinde açlık grevi yürüttü.

Kürt siyasetçilerinin hayatına mal olacak açlık grevi eylemlerine bir aydan fazla sessiz kalan batılı politikacıların Timoşenko'yu kurtarmak için sarf ettikleri çabanın nedeni bilinmez. Ancak Kiev ile ipleri koparma derecesine gelen Timoşenko'ya verilen destek, batının Kürtlere karşı çifte standardını bir kez daha gözler önüne serdi.

ANF NEWS AGENCY