Suriye’nin Hama kentinde onlarca ölü

Suriye’nin Hama kentinde onlarca ölü

Suriye’nin Hama kentinde bir eve yapılan saldırıda 70’e aşkın kişinin öldüðü iddia edildi.

Suriye muhalifleri, Hama’nın güneyindeki Maşha At Tayyar’daki şiddetli patlamada birkaç evin yıkıldıðını söyledi. Devlet medyası, patlamanın ‘silahlı terörist grupların’ bomba yapımı için kullandıðı evde meydana geldiðini, olayda 16 kişinin yaşamını yitirdiði ileri sürdü.

Muhalifler tarafından internette yayınlanan bir videoda, patlamanın yol açtıðı enkazdan cesetlerin çıkarılmaya çalışıldıðı görüldü. Muhalifler, patlamanın hükümet güçlerinin bombardımanı yada Scud füzesi ile yapılan saldırı sonucu meydana geldiðini söyledi. Devlet televizyonu patlamada yaralanan çocukların hastane görüntülerini yayınladı.

12 Nisan’da yürürlüðe giren ateşkes sonrası, BM gözlemcilerinin bulunduðu kentlerde de olmak üzere, ülkenin birçok bölgesinde şiddet olayları meydana gelmeye devam etti.

Fransa, Arap Birliði ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye Özel Temsilcisi Koffi Annan Barış Planı’nın şiddet olaylarına son verememesi durumunda BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye karşı şiddet kullanımını gündemine alması gerektiðini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé,Suriye'ye karşı gerekirse güç kullanma alternatifini de içeren bir çözümün kabul edilmesi yönünde baskıda bulunacaklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, geçtiðimiz hafta yapmış olduðu bir açıklamada, Suriye’de muhaliflere nefes aldırmak için insani yardım koridorunun kurulmasını istemişti.

Suriye’de çatışmaların kontrolden çıkmasından çekinen ABD Türkiye ile bazı Arap ülkelerinin de desteklediði bu plana şimdilik karşı çıkıyor. Suriye’de rejim deðişikliðini hedefleyen planlara karşı çıkan Rusya ve Çin de insani koridoru rejim deðişikliðine doðru adım olarak tanımlayıp karşı çıkarak, Annan Barış Planı’na destek veriyor.

Annan Barış Planı, Şam yönetiminden kentlerdeki askerler ile aðır silahları geri çekerek, insani yardımlara izin verilmesini öngörüyor. Şam yönetimi, silahlı muhalif güçlerinin ateşkese uyacaklarına dair güvence almadan güçlerini geri çekmeyi reddediyor.

BM Suriye’de, ateşkesi denetlemek üzere 30 kişiden oluşan öncü bir heyet bulunduruyor. BM Güvenlik Konseyi geçtiðimiz hafta Suriye’ye ek olarak 300 gözlemcinin daha gönderilmesini kararlaştırmıştı.

BM’ye göre Suriye’de Mart 2011’den bu yana gerçekleşen rejim karşıtı ayaklanmada 9 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti, 1345’i güvenlik personeli, 2493’ü sivil toplam 3838 kişinin hayatını kaybettiðini söylüyor. Muhalifler ise ölü sayısının 10 binden fazla olduðunu ileri sürüyor.

ANF NEWS AGENCY