Sırbistan ile Bosna arasında soykırım davası gerginliği

Sırbistan ile Bosna-Hersek arasında 1990’lı yıllarda yaşanan katliamlara ilişkin Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) kararlarının yeniden gözden geçirilmesi talebi nedeniyle ilişkiler geriliyor.

Bosna-Hersek’in Boşnak Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç tarafından ICJ’ye yapılacak başvuruyla, 2007 yılında alınan ve Sırbistan’ı katliamlardan sorumlu tutmayan kararın gözden geçirilmesi istenecek. Söz konusu kararda, Bosnalı Sırplar tarafından 1992-1995 arasındaki savaşta yaşanan katliamlarda Sırbistan’ın dahili olmadığına hükmedilmişti.

Bu karara karşı aradan 10 yıl geçtikten sonra Bosna-Hersek’in dönem cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç tarafından yapılacak itiraz hem ülke içindeki halklarla hem de Sırbistan’la ilişkileri etkileyecek. İzetbegoviç, daha önce ICJ tarafından görülen Srebrenica gibi katliamlara dair davalara yönelik yeni deliller olduğunu savunuyor.

Bosnalı Sırpların önde gelen isimlerinden Mladen Ivanic, böylesi bir kararın ülke içindeki istikrarı bozacağını savunurken, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de ‘zor ve kötü bir karar’ olduğunu söyledi. Vucic, davanın yeniden açılmasının Balkanlar’daki barışı zedeleyeceğini de iddia etti.

Bosna-Hersek’te cumhurbaşkanlığı görevi 10 aylı sürelerle Boşnak, Sırp ve Hırvat yöneticilerce üstleniliyor. Bosna-Hersek adına ICJ’ye yapılacak böylesi bir başvurunun Sırp ve Hırvat dönem başkanlarının da onayıyla alınmamasının halklar arasındaki ilişkileri gereceğinden endişe ediliyor.

Bosnalı Müslümanlara yönelik 1995’te Srebrenica’da düzenlenen ve 8 bin kişinin yaşamını yitirdiği katliam Birleşmiş Milletler’e bağlı ICJ tarafından soykırım olarak kabul edilmişti. Mahkeme, katliamın Sırbistan tarafından organize edildiğine dair iddiaları reddederken, Bosnalı Sırp grupları sorumlu tutmuştu.