Okyanus kuşlarının yüzde 99’u plastik çöp yutacak

Dünyadaki plastik üretimi her 11 yılda bir iki katına çıkarken, okyanuslara atılan plastik çöpler de artıyor. Yapılan bir araştırma, onlarca türden kuşun neredeyse tek ölüm nedeni plastik çöpler olacak.

Dünyadaki plastik üretimi her 11 yılda bir iki katına çıkarken, okyanuslara atılan plastik çöpler de artıyor. Yapılan bir araştırma, onlarca türden kuşun neredeyse tek ölüm nedeni plastik çöpler olacak.

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) tarafından yayınlanan verilere göre, doğaya atılan plastik çöpler onlarca kuş türünü tehdit ediyor. Araştırmaya göre, 2050 yılına kadar birçok kuş türü yüzde 99 oranında plastik çöp yutarak telef olmakla karşı karşıya kalacak.

Okyanuslar üzerinde yaşayan 135 kuş türü üzerinde 1962 ile 2012 yılları arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, 1960’lı yıllarda plastik madde yutan kuşların oranı sadece yüzde 5 idi. Ancak bu oran günümüzde kat kat artıyor ve 2050 yılında yüzde 99 oranına ulaşacak.

Tehlike altındaki kuş türleri arasında albatros, penguen ve martılar başta olmak üzere 135 kuş türü bulunuyor. Rapora göre, okyanusların bazı bölgelerinde kilometre kareye 580 bin adet plastik çöp parçacığı düşüyor.

Avustralya Ulusal Bilim Ajansı (CSIRO) üyesi Chris Wilcox’a göre ise, deniz ve okyanuslara atılan plastik çöplerden yutan kuşların oranı yüzde 90 civarında. Wilcox, “bu oldukça fazla ve plastik kirlenmenin her yerde olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Dünyadaki plastik üretiminin 1950 yılından itibaren her 11 yılda bir iki katına çıktığı belirtilen rapora göre, 2015 ile 2026 yılları arasındaki 11 yıllık süreçte ise 1950 yılından bu yana üretilen plastik miktarına ulaşılmış olacak.

Okyanus ve denizlerdeki plastik çöplerin ve oluşturduğu tehlikelerin tüm dünyada aynı olduğu ve hızla arttığına dikkat çekilen raporda, özellikle Güney Okyanusu ile Tasman Denizi’nde tehlikenin ‘üst limite’ dayandığı vurgulandı. Özellikle bu bölgelerde aşırı miktarda plastik çöp olmasının ve kuş türlerinin çeşitliliğinin bu tehlikeyi arttırdığı da raporda yer aldı.