Okyanus konferansı: İllegal ve endüstriyel balıkçılık yok ediyor

Şili’nin Viña del Mar şehrinde düzenlenen ‘Bizim Okyanusumuz’ adlı geniş katılımlı konferans iki gün sürdü.

Şili’nin Viña del Mar şehrinde düzenlenen ‘Bizim Okyanusumuz’ adlı geniş katılımlı konferans iki gün sürdü. 90 ülkeden 400 kadar siyasetçi, bilim insanı ve iş dünyasından temsilcilerin katıldığı konferansta, okyanuslardaki illegal ve endüstriyel avlanmaların canlı türlerinin yok olmasına yol açtığı vurgusu yapıldı.

Konferans sonrasında medyaya konuşan Dünya Doğal Yaşamı Koruma Örgütü (WWF) temsilcisi Juan Vilata, avlandıktan sonra çok küçük oldukları için geri atılan on milyonlarca ton balığın olduğuna dikkat çekti. Vilata, endüstriyel amaçlı kullanıma uygun olmadıkları için telef edilen balıkların illegal avlanma ile aynı miktarlarda olduğunu hatırlattı.

Konferansta söz alan uzmanlar, okyanuslarda özellikle biyo çeşitliliğin yok olması ve karbon alımı nedeniyle yaşanan asitlenme nedeniyle durumun alarm verici boyutta olduğunu dile getirdiler. Uzmanlar ayrıca okyanuslardaki biyo çeşitliliğin korunabilmesi ve sürdürülebilir avlanma üzerine görüş ve önerilerini paylaştılar.

İlki geçen yıl ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin inisiyatifiyle düzenlenen okyanus konferasında, okyanusların yok olmasının ‘dünyadaki hayatın yok olması’ anlamına geldiğine vurgu yapıldı. Konferansta söz alan John Kerry, sorunun ‘okyanusların tehlikede olup olmadığından’ ziyade ‘okyanusları korumak için tüm dünyada alınması gereken önlemler ve mantık değişimi’ olduğunu söyledi.

ABD yönetimince Pazartesi günü yapılan açıklamada, okyanuslardaki illegal avlanmaları önlemeye yönelik dünya çapında bir gözetleme ağı inisiyatifi başlatıldığı duyurulmuştu.

Yeryüzünün yüzde 70’ini oluşturan okyanuslardaki aşırı, illegal veya endüstriyel amaçlı avlanma ile iklimsel değişimlerin canlı türlerine ciddi zarar verdiği biliniyor. Uzmanlar, 1970 yılından bu yana okyanuslardaki memeliler, kuşlar, balıklar ve sürüngenlerin yarıya yarıya azaldığını düşünüyorlar.

Özellikle endüstriyel amaçlı avlanmaların her yıl on milyonlarca ton küçük veya ‘gereksiz’ olarak kabul edilen balığı yok ettiği bildiriliyor. Avlanan balıklar daha sonra üretime uygun olmadıkları gerekçesiyle imha ediliyor.