NASA, Curiosity’nin Mars’taki araştırmalarının sonuçlarını açıkladı

NASA tarafından Mars’a gönderilen Curiosity uzay aracı ile Mars Mars Yörünge Keşif Aracı'nın (Reconnaissance Orbiter MRO) analizlerinin sonuçları, ‘kızıl gezegende’ geçmişte bilinenden çok daha fazla miktarda su olduğunu gösteriyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından Mars’a gönderilen Curiosity uzay aracı ile Mars Mars Yörünge Keşif Aracı'nın (Reconnaissance Orbiter MRO) analizlerinin sonuçları, ‘kızıl gezegende’ geçmişte bilinenden çok daha fazla miktarda su olduğunu gösteriyor.

Mars’ın ekvatoryal bölgesinde yer alan Gale Krater’indeki incelemelerde alınan örneklerde, bu bölgede 10 bin ila 10 milyon yıl önceki dönemde su birikintilerinin oluştuğu sonucuna varılıyor.

Bu bölgede bulunan çakıl taşı ve kumlarının bölgedeki akarsular tarafından güneye doğru sürüklendiği ve sonrasında göllerde biriktiği anlaşılıyor. Curiosity’nin tespit ettiği bu su sistemlerinin oluşumunun milyonlarca yıl aldığı ve ortak bir yer altı su kaynaklarından beslendiği de tahmin ediliyor.

Mars’ın günümüzde oldukça kuru ve soğuk bir kum çölü olması dikkat çekse de, bugüne kadar yapılan araştırmalar kızıl gezegenin önceleri oldukça ılıman bir iklime sahip olduğunu gösteriyor. Yine gezegenin daha kapalı bir atmosfere sahip olduğu ve üzerinde çok daha büyük miktarlarda su bulunduğu da anlaşılıyor. Mars üzerindeki coğrafik oluşumlar ve yeraltı buzullarının varlığı da gezegende su olduğuna dair tezleri güçlendiriyor.

SULARIN NEREYE GİTTİĞİ SORUSUNA CEVAP HENÜZ BULUNAMADI

Mars’taki gözlemlerde henüz cevabı bulunamayan en önemli sorun ise gezegenin yüzeyinde tespit edilebilen suların esas büyük bölümünün nereye akmış olduğu. Yaz aylarında çok az da olsa var olan suyun oldukça tuzlu olduğu ve bu nedenle normal suya oranla daha geç donduğu tahmin ediliyor.

Science dergisindeki makalede adı geçen Utah Üniversitesi üyesi Majorie Chan, Mars’ın oluşumunun Dünya ile benzerlikler gösterdiğini ve gezegenimizdeki sularında da günümüzden 3,5 milyar yıl öncesinde birçok mikrop türünün bulunduğunu hatırlatıyor. Chan, henüz Mars’ta uzaylıların yaşadığına dair kanıtlar olmasa da, hayatın varlığına dair birçok belirti olduğuna dikkat çekiyor.

Chan, “Dünya jeolojisiyle benzerliği arttıkça, Mars’taki sularda yaşam formlarının gelişmiş olduğuna dair varsayımlar da daha gerçekçi olarak görülüyor” yorumunu yapıyor.

TUZLU OLDUĞU İÇİN İÇİLEMEZ

Mars’ta bulunan suyun sıcak mevsimlerde gezegenin yüzeyindeki dağ yamaçlarından akarak ardında koyu çizgiler bıraktığı ve bu çizgilerin yaklaşık beş metre genişliğinde ve yüzlerce metre uzunluğunda olduğu görülüyor. Ancak içinde magnezyum perklorat gibi pek çok çözünmüş tuz bulunan bu suların içilemez halde olduğu da tahmin ediliyor.

Mars’ın yörüngesindeki NASA’nın Mars Mars Yörünge Keşif Aracı'nın (Reconnaissance Orbiter-MRO) görüntü ve verilerinin analizleri sonucunda bazı dağ yamaçlarındaki çizgiler uzun süredir biliniyordu. Araştırmacılar şimdi özel bir ölçüm cihazıyla burada tuz olduğunu keşfetseler de 300 kilometre irtifada bu tür araştırmaların yapılmasının kolay olmadığı vurgulanıyor.

Bir süredir bilim insanları Mars’ta hala su olduğunu düşünüyordu. Bir zamanlar Kızıl Gezegen’in yüzeyinin büyük su kütleleriyle kaplı olduğu ve hatta gerçek bir okyanus varlığı da tespit edilmişti. Ancak bu okyanusun büyük bölümü günümüzde donmuş halde bulunuyor.