Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda Suriye ve mülteciler sorunu tartışıldı

Almanya’nın Münih kentinde yapılan Güvenlik Konferansı’nda Suriye sorununun çözümünün yanı sıra mülteci sorunu da masaya yatırıldı.

Almanya’nın Münih kentinde yapılan Güvenlik Konferansı’nda Suriye sorununun çözümünün yanı sıra mülteci sorunu da masaya yatırıldı. Perşembe gecesi ABD, Rusya ve Suriye sorunuyla ilgilenen müttefik ülkeler önümüzdeki hafta bir ateşkes ilanı konusunda uzlaşmışlardı.

Uzlaşı gereğince, Suriye’de rejim veya DAİŞ çetelerinin kuşatması altında olan kentlere havadan ya da karadan insani yardım ulaştırılması hedefleniyor.

ATEŞKES DAİŞ VE EL NUSRA’YI KAPSAMAYACAK

Ancak özellikle Batılı ülkeler, kalıcı bir ateşkesin sağlanması için Rusya’nın örnek olmasını ve rejime verdiği hava bombardımanlı desteği kesmesini istiyorlar. Alman hükümet sözcülerinden Christine Wirtz tarafından yapılan açıklamada da bunun altı çizilmişti.

Wirtz, Rusya’nın hava saldırıları nedeniyle Suriye’deki krizin ‘temel sorumlusu’ olduğunu söyledi. Hükümet sözcüsü, ateşkes sağlanana kadar Rusya destekli hava saldırılarının arttırılması yönündeki bir politikanın doğru olmadığını da savunurken, buna örnek olarak Halep ve çevresindeki bombardımanları gösterdi.

Ancak Rusya ile Batılı ülkelerin üzerinde uzlaştığı ateşkes ne DAİŞ ne de El Nusra çetelerini kapsamıyor. Halep ve Ezaz çevresindeki bombardımanlar da hali hazırda DAİŞ, El Nusra ve diğer çeteci örgütleri hedeflediğinden Almanya’nın bombardımanların durdurulması talebinin karşılık görmeyeceği tahmin ediliyor.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un bombardımanları daha çok ülkenin doğusundaki DAİŞ çetelerini hedeflerken, Rusya ise daha çok batı vilayetlerinde Esad ordusuna karşı savaşan grupları bombalıyor.

Konferansın dünkü bölümünde ise daha ziyade mülteciler konusu masaya yatırıldı. Her ne kadar DAİŞ’e karşı mücadele gündeme geldiyse de, sadece geçtiğimiz yıl Avrupa’ya ulaşan 1 milyonu aşkın kişinin çoğunluğunu oluşturan Suriyeli mülteciler konusu ağır bastı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyesi 17 ülkenin katıldığı konferansta, AB ülkelerinin özellikle mülteci göçünün sınırlandırılması yönündeki talepleri öne çıktı.

İNSAN KAÇAKÇILARINI SERBEST BIRAKAN TÜRKİYE’NİN KOMİK DURUMU

Münih’teki konferansta Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mülteciler konusundaki ikiyüzlü tutumu da gözlerden kaçmadı. Mülteci krizine karşı alınacak önlemlerin ortak koordine edilmesini isteyen Çavuşoğlu, insan kaçakçısı şebekelerin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Şebekelerin neredeyse tamamının Türk kentlerinde faaliyet gösterdiğini unutan Çavuşoğlu, şebekelerin uluslararası boyutta olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin AB’yle geçtiğimiz Kasım ayında vardığı anlaşmaya rağmen sadece 1 Ocak’tan bu yana 80 bin kadar mültecinin Yunanistan’a geçtiği biliniyor.