Muktada Sadr, Maliki'nin üçüncü kez Başbakan olmasına karşı

Muktada Sadr, Maliki'nin üçüncü kez Başbakan olmasına karşı

Baðdat ile Hewler arsındaki krizin çözmek umudu ile Federal Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden radikal Şii lideri Muktada Sadr, Irak hükümetinin hemen devrilmesine karşı çıkarken, Nuri El Maliki’nin 2014’deki seçimlerde üçüncü kez başbakan olmak için aday olmasını da reddetti.

Sadr’ı destekleyen 40 milletvekiline sahip Ahrar Bloku’nun Genel Sekreteri Dhia El Esadi AFP’ye yaptıðı açıklamada Muktada Sadr’ın Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile birçok konuyu görüştüðünü belirtti.

Özellikle de Nuri El Maliki’nin üçüncü kez hükümetin başına geçmemesi konusunun ele alındıðını ifadeden Esadi, Sadr’ın Kürdistan Bölgesi ile Federal hükümet arasındaki sorunları görüştüðünü belirtti. Esadi’ye göre Sadr, hükümetin devrilmesine karşı çıkmakla birlikte üçüncü kez başbakan olmasını da reddediyor.

Sadr’ın “mevcut hükümeti desteklemeye ve tüm ıraklıların katılması şartı ile hükümeti devirmemeye çaðırdıðını” söyleyen Esadi, “Muktada Sadr’ın temel kaygısının en iyi kamu hizmetlerinin saðlanması ve Irak zenginliðinden (petrol) tüm Iraklıların yararlanması olduðunu” belirtti.

Sadr’a yakın başka bir isim daha Barzani ile Sadr arasında Maliki’nin üçüncü kez hükümetin başında yer almaması konusunun görüşüldüðünü doðrularken, “herhangi bir anlaşma olmadıðını zira iki dönemle sınırlandırılmasının parlamentonun onayını gerektirdiðini” ifade etti.

Sadr yanlıları parlamentoda büyük Şii koalisyon içerisinde yer alıyor. Bu koalisyon 325 sandalyeden 159’unu elinde bulunduruyor. Başbakan’ı destekleyen Sadr grubu, eleştirel pozisyonlarını da sürdürüyorlar.

Mayıs 2006’dan beri aynı mevkide olan Maliki, Şubat 2011’de üçüncü kez başbakan olmayacaðını söylemiş ancak sonra fikrini deðiştirerek, muðlak bir pozisyon almıştı. Bu da hem Kürdistan Bölgesi hem de laik el Irakiye oluşumunun tepkisine yola açtı.

Hewler ve Baðdat arasında ilişkiler hiç olmadıðı kadar gerilmiş durumda. Kürdistan Bölgesi, Maliki yönetimini iktidarı tekelleştirerek “diktatöre dönüşmekte” olduðu tepkisinde bulunuyor. Baðdat, Kürdistan Bölgesi’nin petrol anlaşmalarını da tanımazken, Kerkük dahil tartışmalı bölgeler sorunu da devam ediyor.

Barzani 22 Nisan günü gazetecilerle yaptıðı bir toplantı sırasında ABD’nin Irak merkezi hükümetine F-16 satışına karşı çıkarak, Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin bu uçakları Kürtlere karşı kullanacaðı endişesini dile getirmişti.

Maliki’nin Irak ordusunun subayları ile bir toplantı sırasında F-16’larla Kürdistan’ı vurma tehdidinde bulunduðunu söyleyen Barzani, “Baðdar ile Erbil (Hewler) arasınaki sorunlardan bahsettiler ve subaylar ona, ‘Bize emir verin, onları Erbil’den kovalım’ dedi. Maliki ise ‘F-16’ların gelişini bekleyin’ cevabını verdi” şeklinde konuşmuştu. ABD, Aralık 2011’de Baðdat’ta 36 adet F-16 satışı için onay vermişti.

Barzani, bu gerilimin devam etmesi halinde baðımsızlık için referanduma gideceklerini de bir çok kez açıklamıştı.

ANF NEWS AGENCY