Kızıldeniz’den Lut Gölü’ne kanal projesi

Ürdün hükümeti, on yıllardır yapımı planlanan ve Kızıldeniz’den Ölüdeniz’e (Lut Gölü) su pompalamayı da hedefleyen projeyi ihaleye açtı.

Ürdün hükümeti, on yıllardır yapımı planlanan ve Kızıldeniz’den Ölüdeniz’e (Lut Gölü) su pompalamayı da hedefleyen projeyi ihaleye açtı. Çevreci örgütlerin karşı çıktığı proje ile yıllık 300 milyon metreküp deniz suyunun arıtılarak Ölüdeniz’e akıtılması planlanıyor.

Kızıldeniz’den Ürdün, İsrail ve Filistin arasındaki Ölüdeniz’e inşa edilecek bir kanalla su transferini sağlayacak proje için şirketlerin tekliflerini Mart ayı sonuna kadar sunmaları gerekecek.

Proje Ürdün, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi arasında varılan uzlaşma sonucu kararlaştırılmıştı. Deniz suyu arıtma tesisi de içerecek mega kanal projesiyle Ölüdeniz’e yıllık 300 milyon metreküp deniz suyu taşınması hedefleniyor. Ancak projenin ilk aşamasında kurulacak arıtma tesisinin yıllık kapasitesinin yıllık 85 milyon metreküp olması dikkat çekiyor.

Kızıldeniz’den aktarılacak suyun bir kısmının ise İsrail ve Filistin tarafından kullanılması planlanıyor. Projenin toplam maliyetinin 900 milyon doları bulması bekleniyor.

Ürdün ile İsrail arasında yer alan Ölüdeniz (Lut Gölü)’nde su seviyesi 1960’lı yıllardan bu yana sürekli azalıyor. 2013 yılında yapılan ölçümlerde gölün deniz seviyesinden 427 metre aşağıda olduğu tespit edilmişti.

Ürdün nehrinin suyunun toplamd 13 milyonu aşan nüfusa sahip İsrail ve Ürdün tarafından kullanılması ve Ürdün’de Suriyeli mültecilerin sayısının artmasıyla birlikte ciddi su sıkıntısı yaşanıyor.

ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKIYOR

Ürdün’ün İsrail ile anlaşarak Kızıldeniz’den kanalla su pompalama projesine bazı çevreciler ile bilim insanları karşı çıkıyor. Deniz suyunun arıtılması esnasında pompalanan suyun Ölüdeniz’i kirletmesinden endişe edilirken, denizden pompalanacak miktarın Ölüdeniz’de yıllık 700 milyon metreküp olan su kaybının çok altında olduğu da belirtiliyor.