İklimsel değişikliklere karşı ‘korunmasız’ ülkeler V20’yi kurdu

IMF ve Dünya Bankası’nın Peru’nun başkenti Lima’daki ortak genel kurulu devam ederken, iklimsel değişikliklerden en çok etkilenecek ülkeler yeni bir oluşuma gitti.

IMF ve Dünya Bankası’nın Peru’nun başkenti Lima’daki ortak genel kurulu devam ederken, iklimsel değişikliklerden en çok etkilenecek ülkeler yeni bir oluşuma gitti. ‘Vulnerable 20 (Korunmasız 20) Grubu’ adıyla bir araya gelen ve tümü yoksul olan ülkeler, iklimsel değişikliklerin yol açacağı felaketlere karşı ortak mekanizma oluşturmayı amaçlıyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20’ye karşılık V20’yi kuran ülkeler adına açıklamayı Filipinler Cesar Purisima yaptı. V20’nin iklimsel felaketlerden en çok etkilenecek bölgelerde yer alan 700 milyon insanı temsil ettiğini söyleyen Purisima, felaketlere karşı birleştiklerini vurguladı.

V20 Grubu’nun kuruluşu ile birlikte iklimsel felaketlere karşı kamusal ve sivil kuruluşların ortaklaşacağı bir mekanizmanın oluşturulması için çalışma yürütülecek. Bu mekanizma ile iklimsel değişikliklerin yol açacağı doğal afetlere karşı alınacak önlemler belirlenecek.

Yeni oluşumda birçoğu ada devleti veya okyanuslara kıyısı olan 20 ülke yer alırken, neredeyse tümü yoksul ülkelerden oluşuyor. V20’nin üyeleri şunlar: Afganistan, Barbados, Bangladeş, Bhutan, Kosta Rika, Doğu Timor, Etiyopya, Gana, Kiribati, Madagaskar, Maldivler, Nepal, Filipinler, Ruanda, Sainte-Lucie, Tanzanya, Tuvalu, Vanuatu ve Vietnam.

Küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar en fazla 2 dereceyle sınırlandırılması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen çalışmalara paralel olarak Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. Peru’nun başkenti Lima’da Pazartesi günü başlayan IMF-Dünya Bankası ortak genel kurul, Kasım sonunda Paris’te düzenlenecek iklim konferansı (COP21) öncesindeki önemli bir toplantı olarak görülüyor.

Lima’da üzerinde en çok durulan konuların başında özellikle iklimsel değişikliklerin yol açacağı felaketlerden en çok etkilenecek ülkeler için ayrılacak fonlar geliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan bir raporda, 2014’de toplam 61,8 milyar dolarlık kredi ve hibelerin gelişmekte olan ülkelere aktarıldığı bilgisine yer verilmişti.

BM ise, 2020 yılından itibaren küresel ısınma ve iklimsel değişikliklerle mücadele için yıllık 100 milyar doların ayrılmasını hedefliyor.