IKEA bir ormanı yok etti

IKEA bir ormanı yok etti

Dünyanın en büyük mobilya maðazalar satış zinciri IKEA’nın 44 ülkedeki 300 maðazasında satılan malların yüzde 60’ı aðaç ürünü.

IKEA çevre örgütlerinden gelebilecek eleştiri ve suçlamaların önüne geçmek için çevre örgütleri ile işbirliði yapıyor. Yaptıðı reklamlarda da doðaya önem verdiðini ve çevre örgütlerini desteklediðini özellikle vurguluyor.

Ýnternetteki tanıtım sitesinde IKEA’nın çevreye verdiði önemi vurgulamak için şu cümleler yer alıyor: “2002’de küresel koruma örgütü WWF (Dünya Doðayı Koruma Vakfı) ve IKEA Grubu tüm dünyadaki öncelikli orman bölgeleri sorumluluðunu tanıtmak üzere güçlerini birleştirirler. IKEA Grubu ve WWF, Rusya’da yasaya aykırı aðaç kesimini sınırlamak için güçlerini birleştirir, Rusya ve Çin’de yasalara uygun olan ormancılık etkinliklerine ödül verirler...”

Oysa IKEA ormanları korumak için deðil talan etmek için WWF ile gücünü birleştiriyor. IKEA’nın şirketlerinden Swedwood ucuz kereste elde edebilmek için 2000 yılında Rusya pazarlarına girdi. Rusya’nın kuzeybatısındaki Kardelen bölgesinde bulunan balta girmemiş ormanları talan ediyor. 500- 600 yıllık aðaçlar kesilerek Swedgood’a ait fabrikada mobilyalara dönüştürülüyor. Böylelikle karbodioksidi emerek çevre kirliliðini azaltan, yüzbinlerce hayvan ve bitkiyi barındıran balta girmemiş ormanlar yok ediliyor.

“Ormanı Koru” adlı örgütün sorumlularından Viktor Säfve IKEA’nın buzul çaðından beri el deðmemiş dünyanın en güzel çam ormanlarından birini yok ettiðini söylüyor. Bunu da çevre örgütlerinin desteðiyle gerçekleştirdiðine dikkat çekiyor.

FSC, Forest Stewardship Council bundan 20 yıl önce ormanları korumak amacıyla kuruldu. Tekellerin ormanlarda kesim yapabilmeleri için FSC’den onay almaları gerekiyor. FSC Kardelen’de ormanları kesebilme ruhsatını IKEA’ya vermiş. WWF de FSC’nin verdiði kararı destekliyor. Her iki çevre örgütünün IKEA’nın ormanları talan etmesine onay vermelerinin nedeni ise IKEA’dan aldıkları ekonomik yardım.

Geçtiðimiz yıl IKEA, WWF’ye 35 milyon kronluk yardımda bulundu. FSC’nin yıllık gelirlerinden dörtte biri IKEA’dan geliyor.

FSC’nin Rusya’daki Şefi Andrei Ptichnikov IKEA’nın aðaç kesmesi için verdikleri ruhsatlarla IKEA’nın FSC’ye yaptıðı ekonomik yardımlar arasında bir ilişki olmadıðını iddia ediyor. Tekellerle işbirliði yapmasını şu cümlelerle savunuyor: “Biz tüm ormanları koruyamayız. Eðer her yaşlı aðacı korumaya kalksak FSC’yi kapamamız gerekir. O zaman hiç bir şirket bize baş vurmaz. Bu nedenle en gerçekçi tutum her zaman uzlaşmadır.”

Olanları Ýsveç Devlet Televizyonu’nun kamuoyuna yansıtmasından sonra Ýsveç’in 8 yerleşim biriminde IKEA maðazalarının önlerinde protesto gösterileri yapıldı. Arazi Biyologları Derneði Başkanı Salomon Abrespaar IKEA’nın çevre sorumluluðu ile ilgili iddialarının ve propagandasının gerçekleri yansıtmadıðını halka iletmek ve IKEA’yı teşhir etmek amacıyla eylem yaptıklarını söyledi.

ANF NEWS AGENCY