Hava kirliliği her yıl 5,5 milyon kişinin yaşamına mal oluyor

Amerikan bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, hava kirliliği dünya üzerinde her yıl 5,5 milyon kişinin yaşamını yitirmesine yol açıyor.

Amerikan bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, hava kirliliği dünya üzerinde her yıl 5,5 milyon kişinin yaşamını yitirmesine yol açıyor. Bu kişilerin yüzde 55’i ise dünya nüfusunun yüzde 35 kadarının yaşadığı Çin ve Hindistan’da görülüyor.

Amerikan Bilim Geliştirme Derneği (AAAS) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Health Effects Institutes Başkanı Dan Greenbaum, hava kirliliğinin dünyada her yıl 5,5 milyon kişinin yaşamına mal olduğunu söyledi. Bu kişilerin yüzde 55’inin Çin ve Hindistan’da olduğunu kaydeden Greenbaum, Pekin ile Yeni Delhi’nin hava kirliliğinde başı çektiğini belirtti.

Greenbaum’un verdiği bilgilere göre, 2013 yılında Çin’de 1,6 milyon, Hindistan’da ise 1,4 milyon kişinin hava kirliliğinden kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini dile getirdi. Çin’in başkenti Pekin ile Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kirliliği oranları 1 metreküpte 300 partiküle kadar ulaşıyor.

Hava kirliliği daha çok akciğer ve kardiyovasküler hastalıklara da yol açıyor.

Elektrik üretim santralleri, fabrikalar, araç egzozları, kömür dumanı ve odundan kaynaklı dumanlar ise hava kirliliğine yol açan aktivitelerin başında geliyor.

Kanada’nın British Columbia Üniversitesi uzmanlarından Profesör Michael Bauer’e göre ise, hava kirliliği dünya üzerindeki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada geliyor. Bauer, toplum sağlığının korunması için hava kirlilik oranlarının düşürülmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.