Glifosat karşıtı Avrupa yurttaş inisiyatifinden önemli bir adım daha

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tarımsal alanda kullanılan ve sağlığa etkileri konusunda yoğun tartışmaların olduğu glifosat adlı ilacın yasaklanmasına yönelik inisiyatif AB Komisyonu tarafından resmen tanındı.

Komisyonun 3 ay içerisinde inisiyatife yanıt vermesi gerekecek.

Tarım alanlarında zararlı otlara karşı kullanılan glifosatın yasaklanması ve kullanım izninin uzatılmamasına yönelik kampanya geçtiğimiz yıl sıkça gündemdeydi. AB Komisyonu’nun glifosatın satış iznini geçtiğimiz yıl Haziran ayında geçici olarak uzatması ardından ilk kez önemli bir başarı yakalandı.

Glifosat’ın yasaklanması ve herbisit ile pestisit adlı zararlı tarımsal ilaçlara kullanım izinlerine dair süreçlerin reforme edilmesini isteyen bir inisiyatif AB tarafından kabul gördü. AB Komisyonu, glifosatın yasaklanmasını isteyen bir girişimi ‘Avrupa Yurttaş İnisiyatifi’ olarak resmen kabul etti.

İnisiyatifin resmen 25 Ocak’ta kayda geçirileceği duyurulurken, inisiyatifin taleplerinin önümüzdeki dönemde AB komiserlerince görüşülmesi bekleniyor. Ancak inisiyatifin kayda alınması, glifosat ve diğer tarımsal ilaçlara ilişkin taleplerin kabul edileceği anlamına gelmiyor.

Haziran 2016’da AB içindeki satış izni geçici olarak uzatılan glifosatın kansere yol açabileceğine dair araştırmalar bulunuyor. Ancak AB, glifosata ilişkin ‘bilimsel bilirkişi görüşünün’ alınmasına kadar izin verdi. Söz konusu bilirkişi görüşünün bu yılın sonuna kadar alınması bekleniyor.

Avrupa Yurttaş İnisiyatifi adlı oluşum, 2009’daki Lizbon Antlaşması kapsamında kabul edilen bir sistem. Bir inisiyatifin 1 yıllık bir süre içerisinde en az 7 AB ülkesinde 1 milyon imza toplaması halinde AB Komisyonu tarafından ‘kayda alınması’ ve taleplerine 3 ay içerisinde cevap verilmesi gerekiyor.