Fransız Meclisi ‘karbonsuz bir toplum’ tasarısını kabul etti

30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında COP21 olarak da bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak Fransa’da meclis, ‘karbonsuz toplum’ başlığıyla yeni bir tasarıyı kabul etti.

30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında COP21 olarak da bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak Fransa’da meclis, ‘karbonsuz toplum’ başlığıyla yeni bir tasarıyı kabul etti. Tasarıda hükümetin çevreci, iklim sorunlarını gözeten politika ve yatırımları temel alması isteniyor.

COP21 öncesinde Ulusal Meclis gündemine getirilen tasarıyı iktidardaki Sosyalist Parti (PS), Yeşiller ve Ekoloji (EELV), Bağımsızlar Birliği (UDI) ve radikal sol milletvekilleri destekliyordu.

Tasarıyı sunan farklı partilerden milletvekilleri, hükümete mesaj vererek iklim konusunda daha duyarlı politikalar izlenmesinden dolayı ‘mutlu’ olduklarını vurguladılar.

Mecliste kabul edilen tasarıda, COP21’e ev sahipliği yapan Fransa’nın hem sınırları içinde hem de uluslararası alanda yeni bir kalkınma modeline angaje olması isteniyor. Fransa’nın üçüncü ülkelere yönelik kalkınma yardımını arttırması talep edilen tasarıda, yeni yatırımlar ile mali sektörün iklimin hizmetine sunması istendi.

Tasarıda ayrıca Avrupa boyutunda karbon salınımlarına getirilen sınırlama veya vergiler lehine yeni bir mekanizma için reforma öncülük edilmesi talep edildi. Tasarıda, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) ise, dünya genelinde karbonsuz bir ekonomi için mali yardımlar öngören yeni bir ‘yol haritası’ hazırlanması bekleniyor.

Fransız parlamenterler, ülkenin denizaşırı topraklarının COP21 müzakerelerine dahil edilmesini talep eden bir başka tasarıyı da oyladılar. Okyanuslardaki adalardan oluşan bu topraklar iklimsel değişimlerden en fazla etkilenecek alanlar olarak dikkat çekiyor.