Fransa’da tarım çalışanları düşük fiyatlara karşı eylemde

Fransa’da tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan on binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açacak düşük fiyatlarla alımlara karşı bir dizi eylemler düzenlendi.

Fransa’da tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan on binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açacak düşük  fiyatlarla alımlara karşı bir dizi eylemler düzenlendi. Üreticiler, birçok komündeki büyük gıda zincirlerine ait mağazalar önünde protestolar gerçekleştirdi.

Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın yapılmasına 3 hafta gibi bir süre kala yüzlerce tarım sektörü çalışanı eylemlerdeydi. Bretonya bölgesindeki birçok büyük mağazada eylemler düzenleyen çalışanlar, ürettikleri ürünlerin çok düşük fiyatlarla satın alınmasını protesto ettiler.

Scäer komünündeki Leclerc mağazasının girişini kapatan 50 kadar tarım emekçisi, düşük bedeller karşılığı ürünlerinin satın alındığını belirtirken, müşterilerden bu haksız uygulamalara son verilmesi için gösterdikleri çabalara destek vermelerini istediler.

Benzer şekilde Rosporden komünündeki Super U adlı mağazaya giren onlarca tarım emekçisi, “ölüm çok yakın”, “kendi markalarınızı paylaşın” şeklinde sloganlar attılar.

Carhaix komününde ise Alman gıda zinciri Lidl’e ait mağazaya giren onlarca kişi, farklı markalardan sosis ve sucuk türlerini alarak çevreden geçenlere dağıttılar.

Yarın Matignon Sarayı’nda Başbakan Manuel Valls ile büyük gıda zincirlerinin temsilcilerinin bir araya gelmeleri planlanıyor. Hükümetin yerel üreticilerin ürünlerini daha uygun fiyatlara satın alınmasını talep edeceği bildiriliyor.

Fransa’da yüz binlerce kişinin çalıştığı tarım ve hayvancılık sektöründeki kriz nedeniyle 40 bin kadar kişinin işsiz kalmasından endişe ediliyor. Fransız üreticilerin mağaza zincirlerine satılan ürünlerine emeklerini karşılayacak düzeyde fiyat biçilmezken, üreticiler hükümetin daha fazla mali yardım yapmasını istiyorlar.

Fransız tarım ve hayvancılık sektöründeki irili ufaklı küçük girişimciler diğer Avrupa ülkelerinden düşük fiyatlara satın alınan ürünler nedeniyle rekabet güçlerini kaybetmiş durumdalar. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir raporda, hükümetin acil önlem almaması durumunda binlerce üreticinin iflas edeceği, bunun sonucu olarak da 20 ile 40 bin arasında kişinin işsiz kalacağı ortaya konulmuştu.