Fransa’da hükümet karşıtı direniş devam ediyor

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin tüm itirazlara rağmen oylama yapılmadan kabul ettiği yeni Çalışma Yasası’na karşı bugün onlarca kentte eylemler düzenlendi.

Fransa’da ülkeyi tümüyle bloke etme noktasına getiren çalışma yasası karşıtı eylemler devam ederke, hükümet de işveren yanlısı yasayı geri çekmemekte ısrar ediyor. Bugün de grev ve eylemlerin düzenlendiği yasa karşıtı eylemlere Almanya’dan da destek geldi.

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin tüm itirazlara rağmen oylama yapılmadan kabul ettiği yeni Çalışma Yasası’na karşı bugün onlarca kentte eylemler düzenlendi.

CGT başta olmak üzere önde gelen sendikaların çağrısıyla yapılan eylemlerin en geniş katılımlısı başkent Paris’te düzenlenirken, katılım onbinlerle ifade ediliyor. Yürüyüş kortejine polislerin sık sık müdahale ettiği Paris’te kortej içindeki yüzleri maskeli grupların çevredeki birçok mağazanın da tahrip ettiği görüldü.

Ülkenin ikinci büyük metropolü Lyon’da yapılan gösterilerde ise eylemciler polise boya sıkarak tepkisini gösterdi.

Amiens kentindeki eylemlerde  tren garı önündeki meydanda toplanan CGT üyelerinin yüzlerce lastiği yaktığı bildirildi. Limoges yakınlarında toplanan binlerce eylemci, A20 otoyoluna çıkarak trafiği bloke etti.

Le Havre’daki petrol rafinerisinde yapılan grevlerin ise dün gece yarısından sonra sonlandırıldığı duyuruldu.

Eylemlere ilişkin konuşan CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, hükümetin artık ‘çoğunluğu’ temsil etmediğinin altını çizdi.

Fransa’daki eylemlere bir destek de Almanya’dan geldi. Alman Sol Parti (Die Linke) Eşbaşkanı Sahra Wagenknecht, Fransa’daki eylemlere destek verdiklerini duyurdu.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATMAMAKTA ISRARLI

Milyonların tepkisine rağmen Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls’tan tepkileri daha da arttıran açıklamalar geliyor. Başbakan Valls, sendikaları eylemlerde yaşanan şiddet olayları üzerinden eleştirirken, “sendikacılık terörizm değildir” dedi. Valls, tasarının hiçbir şekilde geri çekilmeyeceğini yineleyerek, milyonların talebine karşı tavır aldı.

Öte yandan yapılan grevler, blokajlar ve gösteriler nedeniyle Fransız halkının büyük kısmının hükümetin tutumundan rahatsızlığı da doruğa çıktı. Son yapılan anketler, Fransızların üçte ikisinin Çalışma Yasası’nın geri çekilmesinden yana olduğunu gösteriyor.