Fransa’da grev ve blokaj eylemleri sürüyor, Paris’te 790 gözaltı

Fransa’da Emmanuel Macron hükümetinin emeklilik yaşını yükselten reformuna karşı grev ve blokaj eylemleri sürüyor. Paris’teki gösterilerde altı günde 790 kişi gözaltına alındı.

Macron hükümetinin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reformunun onaylanması ardından grev ve blokaj eylemleri sürüyor.

Paris’te salı akşamı polisle çatışmalar yaşandı. Grenoble, Rennes, Lille ve Nantes başta olmak üzere diğer çok sayıda kentte de protesto eylemleri sırasında çatışmalar yaşandı. Paris’te altı gün içinde 790 kişi gözaltına alındı. Avukatlar, insan hakları örgütleri ve sendikalar, toplantı ve gösteri hakkının engellenmesine yönelik polis şiddetine tepki gösteriyor.

Bir çok kentte petrol depoları da bloke edildi. Marsilya yakınındaki Fos-sur-Mer’de çatışmalar yaşandı. Yetkililer grevdeki personele el koymaya başladı.  Ülkedeki yakıt istasyonlarının yüzde 12’sinde yakıt sorunu yaşanıyor.

Sendikaların tümü ve muhalefetin neredeyse tamamı emeklilik reformunun geri çekilmesini istiyor. Reformun parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmesi için Anayasa'nın 49.3 maddesinin kullanılması öfkeyi daha da büyüttü.

Perşembe günü ülke genelinde yeniden geniş çaplı grev ve eylemler olacak.  Yetkililer 800 bin kişinin sokaklara çıkmasını bekliyor. Sendikalara göre katılım çok daha yüksek olacak. Aynı gün metro trafiğinin çok ağır aksaması beklenirken, demiryolları kuruluşu SNCF de benzer bir durum bekliyor.