Fransa’da gıda israfına karşı bağış yapma zorunluluğu

Fransa’da geçtiğimiz gün Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa ile gıda israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Fransa’da geçtiğimiz gün Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa ile gıda israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yasayla, büyük gıda mağazalarının son kullanma tarihlerinin yaklaşması nedeniyle raflardan indirilen ürünleri imha etmesi yasaklanırken, yardım kuruluşlarına bağışlanması zorunluluğu getiriliyor.

66 milyona yakın nüfusuyla Avrupa Birliği’nin (AB) ikinci büyük ülkesi Fransa’da her yıl kişi başına 20 ile 30 kilogram arasında besin maddesi israf ediliyor. Bu gıdaların bir kısmı tüketiciler tarafından çöpe atılırken, önemli bir kısmı piyasada tüketiciye ulaşamadan imha ediliyor.

Çöpe atılan gıdaların ekonomiye verdiği zararın yıllık 12 ile 20 milyar euro arasında olduğu tahmin ediliyor.

Fransa’da en çok tepki çeken uygulama ise, birçok gıda zincirinin son kullanma tarihi yaklaşan ve satılmayan ürünleri çöpe atmaları. Birçok mağaza zincirinde bu ürünlerin üzerine ilaç, çamaşır suyu ve benzeri maddeler dökülerek yok ediliyor.  

Perşembe günü parlamentonun iki ayağından olan Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa, 400 metrekareyi aşan bir alana sahip gıda mağazalarının satamadıkları ürünleri bağışlamasını zorunlu kılıyor. Buna göre, bu mağazaların en az bir yardım kuruluşu ile sözleşme imzalayarak, satılmayan, ancak henüz kullanım tarihi dolmamış olan ürünleri bağışlaması gerekecek.

Bu durum ise büyük gıda zincirlerinin tepkisini çekiyor. Zira sayıları milyonlarla ifade edilen yoksullara yardım etmek amacıyla kurulan dernekler gerekli ürünleri satın almak zorundalar. Bu ise, gıda zincirlerinin önemli oranda gelir kaybına uğramasını beraberinde getirecek.

Bu ürünlerin tüketime uygun olmaması durumunda ise hayvan yemi olarak kullanılması da zorunlu olacak.

Gıda israfının önlenmesi için son kullanma tarihi gelen ürünlerin tarım yada enerji sektöründe yeniden değerlendirilmesi de yasayla zorunlu kılınan diğer yöntemler olacak.

Yasa ile Fransa’daki gıda israfının 2025 yılına kadar yarı yarıya azaltılması da hedefleniyor.