Ekonomik kriz Mısır’ın tarihi mirasını sahipsiz bırakıyor

2011 yılından bu yana yaşanan çalkantılı dönem nedeniyle ekonomik krizin hakim olduğu Mısır’da birçok tarihi eserin bakımının dahi yapılmadığı bildiriliyor.

Kahire Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Mısır tarihçisi Fayza Haikal, ülke turizminin ciddi darbe yediğini ve bunun sonucunun tarihi mirasa yansıdığını söyledi. Haikal, ekonomik sıkıntılar nedeniyle tarihi mirasın içinde bulunduğu durumun ‘felaket’ olduğunu dile getirdi.

Piramitler başta olmak üzere tarihi mirastan sorumlu olan Antikite Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre de, turizm gelirlerindeki düşüş bütçede büyük açıklara neden oldu.

Bakanlığın müze ve tarihi sitlerin gelirleriyle finanse edildiğini hatırlatan Antikite Bakanı Halid el Enani, 2011 yılından bu yana gelirlerin ciddi düşüş yaşadığını kaydetti. El Enani, bundan dolayı da tarihi yapıtların bakım, onarım ve restorasyonlarının yapılamadığını söyledi.

Resmi verilere göre de Mısır’daki turizm gelirlerindeki düşüş yüzde 80’lerin üstünde. 2010 yılında sadece turistik alanlarda satılan giriş biletlerinden 1,3 milyar Mısır lirası (220 milyon dolar) gelir elde edilirken, bu gelirler 2015 yılında 300 milyon liraya (38 milyon dolar) geriledi. Aynı dönemde yabancı turist sayısı 15 milyondan 6,3 milyona kadar gerilemişti.

Mısır’ı ziyaret eden turistlerin sayısının 2016 yılında da gerilemeye devam ettiği biliniyor.

Mısır’da bazıları 5 bin yıl öncesine ait tarihi eserlerin korunmasından sorumlu Antikite Bakanlığı’nda 38 bin kişi istihdam ediliyor.