COP21’de gelişmekte olan ülkelerin kaygıları öne çıkıyor

Dün Fransa’nın başkenti Paris’te açılışı yapılan iklim zirvesi COP21, devlet ve hükümet başkanları ile BM temsilcilerinin dramatik çağrı ve açıklamalarıyla başladı.

Dün Fransa’nın başkenti Paris’te açılışı yapılan iklim zirvesi COP21, devlet ve hükümet başkanları ile BM temsilcilerinin dramatik çağrı ve açıklamalarıyla başladı. Zirvedeki açıklamalar ile müzakerelerdeki en önemli çelişki ise, gelişmiş ülkelerin yoksul veya iklimsel değişikliklerden etkilenecek ülkelere yapacağı mali yardımlarda ortaya çıkıyor.

COP21’deki müzakerelerin odaklanacağı ve liderlerin konuşmalarına da yansıyan ilk sorun, yoksul ülkelere yapılacak iklim yardımı olacak.

Zirvede Afrika ülkeleri adına çağrı yapan Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El Sisi, gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar vaat ettiği yıllık 100 milyar dolarlık yardımın yetersiz olduğuna dikkat çekti. Mali yardımların katlanması gerektiğini söyleyen Sisi, 2020 yılından sonra bu miktarın en az iki katı olması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, yoksul veya iklimsel değişikliklerin sonuçlarından direkt olarak etkilenecek ülkelere yapılacak mali yardımların her 5 yılda bir yeniden değerlendirilmesini istedi. Merkel, bu değerlendirmelerin ilkinin 2020 yılından itibaren yapılması önerisi getirdi. Angela Merkel ayrıca, ülkesinin kalkınma yardımlarına dair bütçesini 2020’ye kadar iki katına çıkaracağını vaat etti.

Merkel, bugüne kadarki çaba ve vaatlerin küresel ısınmanın 2 dereceyle sınırlandırılmasına yetmeyeceğini belirttiği konuşmasında, ülkelerin gaz salınımlarının ölçüm metotlarının ‘şeffaf olması’ gerektiğini vurguladı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN EKONOMİSİ HAZIR DEĞİL!

İklim müzakerelerinde üzerinde durulan bir diğer sorun ise, gelişmekte olan ülkelerin iklim vaatlerini yerine getirebilmesi için ekonomik büyümelerinden taviz vermek zorunda kalacak olmaları. Birçok ülke, henüz maliyeti petrol veya kömüre oranla oldukça fazla olan yenilenebilir enerjilere geçişin ekonomik büyümelerini olumsuz etkileyeceğini dile getiriyor.

‘Yükselen ekonomilerin’ başında gelen ve halen büyük oranda petrol ve kömüre bağımlı olan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik koşullarının dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. Xi, bu ülkelerin iklim hedeflerine rağmen ‘vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltme’ gibi kaygılarının olduğunu da hatırlattı.

‘FOSİL ENERJİLERİN KULLANIMININ SONLANDIRILMASI DAYATILAMAZ’

Zirvede söz alan Hindistan Başbakanı Narendra Modi de, ülke ekonomisinin yenilenebilir enerjilere geçişinin kolay olmayacağını söyledi. Birleşmiş Milletler’in (BM) ‘gelişmekte olan ülkelerin büyümesi için alan bırakmasını’ isteyen Modi, fosil enerjiler olarak bilinen petrol, kömür veya gazın kullanımına son verilmesinin ‘dayatılamayacağının’ altını çizdi.

Hindistan Başbakanı, fosil enerjilerin ‘daha temiz’ hale getirilmesinin istenebileceğini, ancak ekonomilerin duyduğu ihtiyaç nedeniyle ‘kullanımına son verilmesine’ ihtiyaç olmadığını kaydetti.