Britanya’nın AB’den gelen çalışanlara ek vergi önerisi tartışılıyor

Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararı alan Büyük Britanya’da hükümetin diğer Avrupa ülkelerinden gelecek çalışanların istihdamını zorlaştırmaya yönelik projeleri tepki çekiyor.

Theresa May başbakanlığındaki Britanya hükümetinin hazırladığı bir taslakta, AB’den çıkıştan (Brexit) sonra şirketlerin yabancı çalışanları istihdamının zorlaştırılması hedefleniyor. Bunlar arasında, AB vatandaşlarını çalıştıran şirketlerin 1000 Sterlin (1170 Euro) kadar bir ek vergi ödemesi bulunuyor.

Başbakan Theresa May adına yapılan bir açıklamada, AB vatandaşı çalıştıran şirketlere yönelik bu önerinin ‘birçok öneriden sadece biri’ olduğunun altı çizildi. Açıklamada, hükümetin göçü sınırlayacak bir ‘sistem üzerine yoğunlaştığı’ kaydedildi.

Mart ayında resmen AB’den çıkış başvurusunu yapması beklenen ve en geç 2 yıl içinde birlikten ayrılacak Britanya’da göçe karşı alınmak istenen önlemler iş dünyasından tepki çekiyor.

Institute of Directors adlı işverenlere yakın bir kuruluş adına yapılan açıklamada, hükümetin söz konusu öneriyi geri çekmesi istendi. Kuruluş üyesi Seamus Nevin, böylesi bir verginin istihdam büyümesini engelleyeceği savunuldu.

Geçtiğimiz 23 Haziran’da yapılan Brexit referandumunda halkın yüzde 52’si AB’den çıkılması yönünde oy kullanmıştı.

Britanya’da halen diğer 27 AB ülkesi vatandaşlarının oturma ve çalışma hakkı bulunuyor. Brexit sonrasında Britanya’daki AB vatandaşlarının konumu belirsizliğini korurken, AB’den ayrılma yanlılarının en önemli argümanlarından biri de ‘göçün sonlandırılması’ idi.

Hali hazırda AB üyesi olmayan ülkelerden gelen kişileri çalıştıran şirketlerin de ek vergi ödemesini öngören kararname Nisan ayından itibaren yürürlüğe giriyor.