Britanya gider ayak AB ortak savunma politikasını bloke edecek

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da toplanan AB savunma bakanlarının ortak Avrupa ordusu ve komutasına yönelik planlarına Britanya’dan kesin ret geldi.

Birlikten çıkma kararı alan Britanya, kesin olarak AB’den ayrılacağı süreye kadar bu projelere karşı tutum alacağını yineledi.

Bratislava’da düzenen Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları Zirvesi’nde, ortak Avrupa ordusu ve komuta merkezi oluşturulması, savunma sanayinin ortaklaştırılması gibi konular tartışıldı.

‘BİR TANE DAHA KARARGAH’A İHTİYAÇ YOK!’

Almanya ve Fransa’nın başını çektiği ortak AB ordusu ve komutanlığı gibi projelere muhalif olan Britanya’nın Savunma Bakanı Michael Fallon, birlikte kaldıkları müddetçe bu muhalefetin devam edeceğini vurguladı. Fallon, askeri birliklerin ortak komuta altında görevlendirilmelerine ilişkin planların ‘Avrupa ordusu’ anlamına geleceğini ve kendilerinin buna karşı veto haklarını kullanacaklarını yineledi.

Fallon, “Avrupa’da zaten çok sayıda ordu karargahı var, bir tanesine daha ihtiyacımız yok” diyerek, ülkesinin tutumunun kesin olduğunu kaydetti.

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ise, zirve boyunca Aralık ayında netleştirilmesini istedikleri ortak savunma politikalarına dönük çaba sarfettiler. Almanya ve Fransa, en geç 2019’da AB’den resmen ayrılmış olacak olan Britanya’nın bu politikalarda söz hakkı olması nedeniyle zor bir dönem geçiriyor.

NATO BÜTÇESİNE AB’DEN DAHA FAZLA KATKI GEREKECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Avrupa’nın askeri kapasitesinin güçlendirilmesinin NATO’nun misyonuna herhangi bir terslik oluşturmadığını savundu. Ancak Stoltenberg, Britanya’nın AB’den çıkması durumunda birliğin NATO harcamalarındaki payının yükseleceğini ve daha fazla bütçe öngörülmesi gerekebileceği konusunda da uyardı. Britanya’nın ayrılmasıyla NATO bütçesinin yüzde 80 kadarının ‘AB üyesi olmayan ülkelerce’ karşılanması gerekecek.