BM: Suriye yükümlülüklerini yerine getirmiyor

BM: Suriye yükümlülüklerini yerine getirmiyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye yönetiminin geçen hafta yürürlüðe giren barış planındaki yükümlülüklerini yerine getirmediðini söyledi.

BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’ne gönderdiði mektupta, Şam yönetiminin özellikle kentlerden asker ve aðır silahları çekmediðine dikkat çekti. Buna karşın ‘ilerleme için fırsat’ bulunduðunu belirten Ki Mun, Suriye'de ateşkesi denetleyecek gözlemcilerin sayısının 300'e çıkarılmasını istedi.

BM ve Arap Birliði'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın barış planı uyarınca 30 gözlemci bu hafta Suriye'ye gitmişti. Suriye daha önce sadece 250 gözlemci kabul edeceðini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi kararından sonra kabul edilen ateşkesin tam olarak uygulanamamasına raðmen iki tarafın da şiddete son vermek istediðini söylediðini anımsatan Ki Mun, ateşkesin ilan edildiði 12 Nisan'dan bu yana çatışmaların önemli ölçüde azaldıðını belirtti. Ban Ki-mun, ancak son günlerde şiddetin yeniden tırmanmaya, ölü ve yaralı sayısının artmaya başladıðını vurguladı.

Kofi Annan'ın altı maddelik barış planı, Suriye güçlerinin yerleşim bölgelerinden çekilmesini, siyasi tutsakların serbest bırakılmasını, barışçıl gösterilere izin verilmesini, gazetecilere yönelik sınırlamaların kaldırılmasını ve demokrasiye geçiş sürecinin başlamasını öngörüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün Kofi Annan'ın raporunu deðerlendirecek.

'SURÝYE DOSTLARI' PARÝS'TE TOPLANIYOR

Bu arada, ‘Suriye'nin Dostları’ grubu da bugün Paris'te toplanıyor. Toplantı arifesinde açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye’de insani yardım koridorunun oluşturulması çaðrısında bulundu. Sarkozy, “(Devlet Başkanı) Beşar Esad yalan söylüyor.. Humus’u haritadan silmek istiyor, tıpkı Muammer Kaddafi’nin Bengazi’yi imha etmek istediði gibi” diye konuştu. Sarkozi Europe 1 Radyosuna verdiði demeçte, “Çözüm, Suriye’de muhalefetin var olabilmesi için insani koridor oluşturmaktır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlıðı ise yaptıðı bir açıklamada Paris’teki toplantıya katılmayacaklarını bildirdi. Moskova buna gerekçe olarak, “Suriye içinde diyalog zemininden ziyade, ters istikametin hedeflenmesini” gösterdi.

Şam yönetiminin düşürülmesine yönelik girişimlere karşı çıkan diðer bir ülke Çin ise, toplantıya heyet göndermeyi ‘ciddi şekilde’ deðerlendirdiklerini söylemekle yetindi.

Paris’te dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılacak olan ‘Suriye Dostları’ toplantısında, Türkiye, Arap Birliði ve batı destekli Suriye Ulusal Konseyi’ne (SNC) desteðin arttırılması, ateşkes ve insani koridor ele alınacak.

ANF NEWS AGENCY