Binlerce Fransız tarım üreticisi işgal ve blokaj eylemindeydi

Fransa’da ithal tarım ürünlerinin satışının artmasının kendilerini etkilediğini savunan binlerce tarım çalışanı, sınırları tutarak diğer ülkelerden ürün girişini engellemeye çalıştılar.

Fransa’da ithal tarım ürünlerinin satışının artmasının kendilerini etkilediğini savunan binlerce tarım çalışanı, sınırları tutarak diğer ülkelerden ürün girişini engellemeye çalıştılar.          

Eylemler kapsamında özellikle Almanya, Lüksemburg ve İtalya’dan gelen birçok tırın girişini engelleyen tarım ve hayvancılık sektörü çalışanları, birçok gümrük noktasında barikatlar da kurdu. Birçok noktada durdurdukları tırları geri çeviren eylemciler, bazı ürünleri de çevreye saçtılar.

Gers departmanına bağlı Marciac köyünde baraj eylemi düzenleyen 350 kadar tarım çalışanının burada yapılacak jazz festivali öncesinde yoğun olan restoranları bastıkları bildirildi. Eylemcilerin, restoranlarda yabancı tarımsal ürün kullanılıp kullanılmadığını kontrol ettikleri bilgisi verildi.

Önde gelen tarım emekçileri sendikası FNSEA tarafından verilen bilgilere göre, kontrollerin yapıldığı restoranların camlarına da, ‘yerli et’ veya ‘nerden geldiği belli olmayan’ gibi afişler asıldı.

İspanya sınırındaki Pyrénées Atlantiques departmanında eylem düzenleyen 200 kadar hayvan yetiştiricisi ise, birçok mezbaha, toptancı ve et paketleme şirketinde baskın kontroller yaptılar. Burada yapılan denetimlerde ele geçirilen etlerin menşei ise dikkat çekici bulundu.

FNSEA sendikasına göre, birçok besi hayvanının Avusturya’dan önce beslenilmek üzere Almanya’ya sonra da kesim için Polonya’ya götürüldükten sonra Fransa’da paketlendiği bilgisine ulaşıldı.

Genç tarım çalışanlarını temsil eden bir sendikaya göre ise, bölgede satılan et ürünlerinin yüzde 90’ı yurt dışından ithal ediliyor.

20 bini aşkın hayvan yetiştiricisi ile tarım çalışanının iflasın eşiğinde olduğu Fransa’da binlercesinin de aşırı giderler nedeniyle işletmelerini devam ettirmekte zorlandığı biliniyor. Geçtiğimiz hafta hükümet tarafından duyurulan bir acil plana göre, özellikle genç tarım üreticilerinin borçlarının ertelenmesi kararlaştırılmıştı.

Ancak üreticiler, yurt dışından düşük fiyatlarla ithal edilen ürünlere karşı rekabet şanlarının kalmadığını ve hükümetin kendilerine daha fazla destek sunmasını istiyorlar.