Bilim insanları: Tarımda glifosat kullanımına yasak getirilsin

Tarımsal faaliyetlerde zararlı otların veya bitki organizmasına yabancı maddelerin etkisiz hale getirilmesinde kullanılan glifosat adlı herbisidin kansere yol açıp açmadığı tartışmaları kızıştı.

Tarımsal faaliyetlerde zararlı otların veya bitki organizmasına yabancı maddelerin etkisiz hale getirilmesinde kullanılan glifosat adlı herbisidin kansere yol açıp açmadığı tartışmaları kızıştı. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de sıkça kullanılan glifosatın yasaklanmasını isteyen bilim insanları, Avrupa Gıda Ajansı’nın ‘kanserojen olmadığına’ dair raporlarına ağır eleştiriler getiriyor.

Dünyaca tanınmış 96 bilim insanının Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu komiseri Vytenis Andriukaitis’e gönderdiği açık mektupta, tarımda zararlı otların elimine edilmesi için kullanan glifosatın zararlarına dair duyarsızlığa dikkat çekildi. Birçok araştırmanın glifosatın kansere yol açabileceğini gösterdiğinin vurgulandığı mektupta, glifosatın AB Gıda Ajansı (EFSA) tarafından ‘kanserojen olmayabilir’ olarak değerlendirilmesine sert eleştiriler getirildi.

Yine Alman Riziko Değerlendirme Ajansı’na (BfR) yönelik ithamlarda bulunan bilim insanları, AB’nin glifosat kullanımına dair iznin uzatmaması gerektiği vurgulandı.

AB Gıda Ajansı EFSA tarafından geçtiğimiz ay hazırlanan bir raporda, glifosatın kanserojen olmayabileceğinin iddia edildiğini hatırlatan bilim insanları, hazırlanan raporun ‘bilimsel olarak kabul edilemez’ olduğunun altını çizdiler. EFSA’nın raporundaki değerlendirmelerin birçok eksiklikler içerdiği dile getirilen mektupta, raporun dilinin ‘yanıltıcı’ olduğu ve ‘açık ve şeffaf tarzda’ olmadığı eleştirisi getirildi.

IARC ‘KANSER YAPABİLİR’ DEMİŞTİ

Avrupa Birliği ülkelerinde tarımsal alanlardaki zararlı otları yok etmek için kullanılan glifosatın kullanımına ilişkin izin süresi önümüzdeki yaz aylarında sona eriyor. Glifosatın AB Gıda Ajansı EFSA ile Alman BfR ajansı tarafından ‘kanserojen olmayabilir’ olarak değerlendirilmesine rağmen, birçok diğer kuruluş ve bilim insanı tarafından ‘kanser yapma riskine’ sahip olarak değerlendiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından bu yıl içinde yayınlanan bir raporda glifosatın ‘insanlar için kanser yapma riski taşıdığına’ vurgu yapılmıştı.

AB Komisyonu üyesi Andriukaitis’e yönelik bilim insanlarınca ele alınan açık mektupta da, IARC’nin son raporunun ‘daha güvenilir’ olduğu ve bu nedenle dikkate alınması isteniyor.

BİTKİLER DIŞINDAKİ CANLILARA DA ZARAR VEREBİLİYOR!

Birçok çevreci kuruluş tarafından da karşı çıkılmasına rağmen glifosatın tarımsal alanda kullanımına devam ediliyor. Bu hermisid türü tarım zehiri olarak da bilinirken, zararlı otların elimine edilmesinde kullanılıyor.

Üretici şirketler bugüne kadar glifosatın bitkiler dışındaki canlıların sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmayacağını, zehirin sadece bitkilerin büyüme mekanizmasını hedef aldığı iddiasını tekrarlıyordu. Ancak yapılan bazı araştırmalar glifosatın uzun dönemde insan veya hayvan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koyuyor.

Her yıl milyarlarca euroluk bir satış hacmi olan bu hermisidin kullanım süresinin uzatılmasına ilişkin karar AB Komisyonu tarafından verilecek. Ancak komisyon, karar almak için EFSA ile Alman kuruluşu BfR’nin raporlarını referans olarak alıyor.

AB Komisyonu’na yazılan mektupta ABD, Japonya, Almanya ve Avustralya gibi kanser ve tarımsal ürünlere dair araştırmalarda saygınlık kazanmış birçok kuruluştan 96 bilim insanının imzası bulunuyor.